Købsguide til printere

edbpriser.dk 24-04-2009 15:16

 

Inkjet eller laser?

Skal du skrive rigtig mange sider med tekst ud, kan det bedst betale sig at bruge en laserprinter. Hvis indholdet derimod er en blanding af grafik, billeder og tekst, skal du vælge en inkjet printer. Man kan godt få billige farve-laserprintere nu, men de er stadig ikke helt så gode til billeder som blækprinterne. Mange inkjet printere giver også mulighed for at printe billeder ud i den populære 10x15cm størrelse, der passer i fotoalbums. Samtidig er det værd at bemærke, at en laserprinter ofte fylder en hel del mere på skrivebordet end en inkjet.

Find dine blækpatroner lige her

Infoboks
DPI og PPI - Dots Per Inch og Pixels Per Inch - er måleenheder for, hvor detaljeret en printer kan printe. Jo højere jo bedre. Der kan dog være meget stor forskel på teknologierne, så en printer med en lavere DPI/PPI kan sagtens se flottere ud end konkurrenten, som har mange gange højere DPI/PPI.

Enkeltstående eller multifunktion?

Kvaliteten på multifunktionsmaskinernes forskellige funktioner er efterhånden så god, at man lige så godt kan spare både plads og penge på at købe én maskine til print, scan, kopi og evt. fax. Kun hvis du går efter en tilnærmelsesvis professionel kvalitet skal du købe separate maskiner, der er optimeret indenfor hver deres felt.

 

Pris på kort og lang sigt

En ny printer kan fås meget billigt, men her skal du være opmærksom på, at det i nogle tilfælde er blækpatronerne, du betaler for. I værste fald kan de være dyrere end printeren. Tjek derfor ikke kun prisen på printeren. Printere, hvor der er separate blækpatroner til hver farve, kan godt være værd at gå efter, da de bedre udnytter alt blækket i patronerne, før de skal skiftes ud. En multifarvepatron har ikke nødvendigvis brugt al den røde farve, når den blå er brugt op.

 

Store formater

Hvis du gerne vil kunne udskrive andre størrelser end den normale A4, kan du investere i en A3-printer. Printere er dyrere i den udskriftsstørrelse, men de er efterhånden kommet ned i et overkommeligt prisleje.

 

Infoboks
PPMPrints Per Minute - angiver, hvor mange sider i minuttet en printer kan udskrive.

Små billeder

Som noget forholdsvis nyt på markedet er der kommet små kompakte printere, der udelukkende er beregnet til foto-print. Man køber fotopapir og udskriftsmaterialer sammen, så udskriftsprisen er nem at udregne, og den er gerne dyrere end på en almindelig printer. Til gengæld er de lige til at tage med sig i bagagen, og det er jo uhyre praktisk.

 

Print uden at tænde computeren

Mange printere fås med kortlæser, PictBridge eller Bluetooth, der gør det nemt at udskrive billeder direkte fra dit hukommelseskort eller kamera. Flere printere har endda en lille LCD-skærm, så man kan tjekke billedkvalitet og måske redigere lidt i billedet. Der er ikke de helt store redigeringsmuligheder, men det er praktisk og nemt til hurtige billedudskrifter.

 

Netværk eller Wifi

Har du flere computere derhjemme, er det en god idé at købe en netværksprinter, som alle husets computere kan sluttes til. Hvis du har trådløst netværk, kan du kigge efter en printer med wifi-forbindelses-mulighed. Det er ikke så dyrt at få en printer med indbygget trådløs forbindelse, og det er praktisk, at alle i husstanden kan printe ud fra deres egne computere uden at skulle forbinde et kabel til printeren.