Købsguide til videokameraer

edbpriser.dk 22-07-41922 21:00

Optageformat
Bør man have HD eller ej? Hvis du har en fladskærm, der understøtter min 720p, så bør du overveje at en højere opløsning. Hvis dette ikke er tilfældet, har du ikke den store gavn af den ekstra opløsning, med mindre du anvender en stor skærm på din pc.

Størrelse
Jo mindre videokamera, desto lettere at have med, og dermed desto større chance for at få filmet de store øjeblikke i livet. Jo større kamera, desto bedre billeder. Et lommekamera, er praktisk idet det kan medtages overalt, men kan omvendt ikke levere samme kvalitet som et fuldvoksent kamera.

Tommelfingerreglen er, at desto større kamera, desto bedre optik og dermed desto bedre billedkvalitet. Funktionalitet og størrelse er ofte ligeledes forbundne, og således bør man være opmærksom på, hvad man evt. giver afkald på ved valg af et kompaktkamera.

Blænde
Blændetallet angiver, hvor meget lys kameraets optik er i stand til at lukke ind. Jo mindre blændetal, desto mere lys, desto bedre billeder. I kameraets specifikationer er kameraets mindst mulige blændetal opgivet og kan rent hypotetisk starte ved f1.0, men f1.8 er standarden hos de bedste kameraer på markedet. Optager man meget indenfor, er et lavt blændetal et must.

Zoom
Der er digital zoom og optisk zoom. Optisk zoom er ægte zoom: En mekanisk forskydning af glasset i optikken, så man opnår en forstørrelse af objekter på afstand pga. en øget afstand fra glas til sensor. Digital zoom er kunstig zoom: Kameraets software forstørrer et udsnit af billedet, ligesom hvis du forstørrer et billede på din computer. Zoomfaktoren er opgivet i antallet af mulige fordoblinger af den mindste brændvidde. Er den mindste brændvidde 2,6 mm (vidvinkel) og zoomfaktoren 30x, så kan kameraet zoome ind til 78 mm.

Display
De fleste amatørfotografer bruger skærmen som søger, når de filmer. Kun i direkte sollys kan man være nødsaget til at bruge den dedikerede søger. Derfor er størrelse og opløsning af skærmen en væsentlig faktor for størstedelen af os. Men en stor skærm fylder også, så for at holde kameraets størrelse nede kan det være en fordel at gå efter touch-skærm – også selvom man skal tørre fedtfingre af i ny og næ.

Optagemedie
Slut med Super 8. Det hele er digitalt nu om dage. Mini DV er digitale bånd og kræver overspilning til computeren. De er derfor mere tidskrævende i efterbehandlingsprocessen. Har man ikke tålmodighed til dette, findes der også kamera med indbygget harddisk, hvilket er perfekt til de fleste. Men er man af sted i længere tid, eller udsætter man kameraet for knubs af og til – f.eks. på skiferien – bør man nok vælge flash memory, der let kan udskiftes og er stødsikkert, men også kan løbe op i pris.