Mikro-vindmøller skal oplade mobilen

edbpriser.dk 19-11-46053 12:53

Professor J.C. Chiao og Dr. Smitha Rao fra University of Texas at Arlington har udviklet en vindmølle, der er så lille, at der er plads til 10 af dem på ét riskorn, fortæller Wired.

Faktisk måler de bittesmå vindmøller bare 1,8 millimeter på deres bredeste punkt!

Læs også: Intel introducerer Edison mikro PC

Mulighederne i at have så små el-producerende vindmøller er mildt sagt fascinerende, og der er selvfølgelig et pænt stykke udviklingstid foran forskerholdet, før der kommer produkter på markedet med indbygget vindkraft, men de to forskere har allerede fået henvendelser fra flere producenter af mobiltelefoner.

Mikro-vindmøllerne kan modstå en bladblæser

Teknologien hører ind under Mikroelektromekaniske Systemer (MEMS), der allerede optræder i mobiltelefoner - bare i en mere statisk udformning.

De helt store udfordringer for forskerne har derfor været at gøre de små vindmøller stærke nok til at blive blæst temmelig kraftigt på og effektive nok til generere strøm.

Holdbarheden blev helt lavpraktisk testet af Dr. Smitha Rao på de første prototyper ved, at hun først pustede forsigtigt på dem, og derefter prøvede både en ventilator, en føntørrer og til sidst en bladblæser fra haven, og den lille vindmølle kunne modstå det hele.

Den gode holdbarhed tilskriver Chiao og Rao fremskridt indenfor nikkel-legeringer, der gør vindmøllernes bevægelige dele stærke nok til at overleve selv den ret kraftige blæst fra en bladblæser.

Mikro-vindmølle. Foto: University of Texas at Arlington
Mikro-vindmøllen tæt på. Foto: University of Texas at Arlington.

Inspireret af en plastik-vindmølle til børn

Evnen til at generere nok strøm til, at det kan betale sig at bruge de små vindmøller i et færdigt produkt, har flere år i udviklingsfasen foran sig endnu, men designet ser ud til at være på plads.

Dr. Rao havde ellers forsøgt sig med mere end 20 forskellige udformninger, før hendes datter kom ind på hendes kontor med en plastik vindmølle i hånden.

Dens buede vinger inspirerede Rao til at tilføje de niveau-forskelle, man kan se i vingerne herover, og det forbedrede vindmøllernes effektivitet dramatisk.

Lang vej endnu til et færdigt produkt

Trods de fine fremskridt er der stadig nogle udfordringer, som skal overvindes.

Blandt andet er de små vindmøller meget sårbare overfor støv, der meget nemt kan skabe grus i maskineriet, så for at kunne bruges, skal Chiao og Rao have udviklet en indkapsling, der beskytter mod støv og andre fysiske påvirkninger men stadig lader vinden passere.

Læs også: Oplad din mobil med ild

Så der kommer altså til at gå en rum tid, inden vi kan vække en død mobiltelefon til live igen ved at give den kunstigt åndedræt, men det vil dæleme være praktisk.