Nu kommer der 3D hologrammer i mobiltelefonen

edbpriser.dk 20-04-46391 02:00

Ostendo Technologies Inc., som er baseret i Californien, står bag den banebrydende teknologi, der ifølge firmaets skaber, Dr. Hussein S. El-Ghoroury, vil begynde at dukke op i mobiltelefoner i andet halvår af 2015.

Wall Street Journal har fået lov til at se teknologien i aktion, og har fået fremvist en svævende og roterende grøn terning, der fremstod som et solidt objekt fra alle vinkler.

Det lader desværre ikke til, at avisens udsendte har fået lov til at tage et billede af terningen, så vi må tage dem på ordet, men Wall Street Journal-navnet borger trods alt for en vis seriøsitet.

Læs også: Samsung vil scanne dit øje

Det betyder dog, at vi skal vinke farvel til vores forestilling om hologrammer som mere eller mindre gennemsigtige og dårligt opløste billeder, da Ostendos hologrammer kan forveksles med den ægte fysiske vare.

På nuværende tidspunkt kan deres chips og projektorer vise 3D billeder med en opløsning på cirka 5.000 DPI (Dots Per Inch/Punkter Per Tomme) - skærmen på en iPhone 5s kører med 326 DPI - og Ostendo arbejder på at få opløsningen endnu højere op, men allerede nu ser deres hologram altså temmelig ægte ud, ifølge Wall Street Journal.

Ostendo 3D hologram chip og kamera
Ostendos 3D hologram chip og kamera.

Kamera på størrelse med en Tic Tac

Størrelsen på selve kameraet og den tilhørende billedchip, der styrer farver, lysstyrke og vinkler på de forskellige lag af lys, fylder ikke mere end en Tic Tac på en lille pind, som du kan se på billedet herover.

Den skulle producenterne af mobiltelefoner nok kunne få plads til i deres kommende modeller, men til at fremvise den svævende terning blev der brugt en sammensætning af seks af disse kameraer, og så begynder det at knibe med pladsen.

Læs også: Samsung GALAXY mobil med indbygget projektor

Det er nok også grunden til, at Dr. El-Ghoroury først regner med at have 3D hologram-teknologien klar sent i 2015, mens en 2D videoprojektor står klar til at komme ud til producenterne i første halvdel af næste år.

Nu mangler vi så bare at få svar spørgsmålet om, hvad vi skal bruge 3D hologrammer i vores smartphone til...

Dr. El-Ghoroury selv udtaler i bedste Star Trek stil, at "display is the last frontier", og han forestiller sig en fremtid, hvor brillefri 3D TV, smarture, spillekonsoller og borde allesammen benytter sig af 3D hologram-teknologien.

"Forestil dig, at al information kommer tilbage til dig i 3D - alle dine indkøb, alle dine spil, enhver måde du modtager data", foreslår Dr. El-Ghoroury.

Det vil vi så gøre - og glæde os til en dag at have et 3D hologram af Prinsesse Leia med i lommen.