Nyt billed-element gør internettet hurtigere

edbpriser.dk 09-02-46676 06:33

<picture> hedder det nye HTML element, der er ved at blive implementeret i alle de store browsere, og som indfører en smartere måde at hente billeder på.

Indtil nu har alle hjemmesider sendt den samme størrelse billede ud til dig, uanset hvilken enhed du gerne ville se siden på, og så har for eksempel din mobil efterfølgende tilpasset størrelsen til din skærm.

Men det bliver snart lavet om, og internetsurfing på mobilen skulle gerne blive meget hurtigere som følge deraf.

Billedet skal passe til enheden

Som det er lige nu på de 1.000 største hjemmesider i verden, fylder en side i genneimagecloudit 1,7 MB, hvoraf billederne tegner sig for over halvdelen med næsten 1 MB.

Det betyder ikke særlig meget, hvis du sidder derhjemme eller på arbejdet ved computeren med en god bredbåndsforbindelse til rådighed, men står du med din mobil i hånden på et sted med dårlig dækning, er det en helt anden sag.

Derfor har en gruppe webudviklere kæmpet for at få <picture> elementet godkendt som en HTML standard, og det er nu lykkedes, skriver Ars Technica, der fortæller hele historien om Responsive Images Community Group (RICG) og det nye element.

Responsive Images Community Group billedeksempler

Responsive billeder i stedet for responsivt design

Løsningen til de mindre mobilskærme og til dels tablets har været responsivt web design, der har taget elementerne fra den fulde webside og optimeret dem til mindre skærme.

Men da billederne er lavet til at blive vist på store PC skærme, fylder de stadig en masse og kan godt tage tid at hente, især hvis du befinder dig på et EDGE- eller GPRS-mobilnetværk.

Med det nye <picture> element vil din browser få at vide, at den skal hente et mindre billede, hvis du skal se hjemmesiden på en lille skærm, og derfor vil du kunne hente siden hurtigere.

<picture> kommer i flere store browsere i år
Det nye <picture> element har været nogle år undervejs, men det vil allerede blive understøttet af Firefox og Chrome inden udgangen af 2014.

Opera og Apples Safari browsere er også i gang med at implementere det, og Microsoft har ligeledes været positive overfor idéen og overvejer at bygge det ind næste version af Internet Explorer.