Nyttige husråd fra GRAM

edbpriser.dk 21-06-46585 01:10

Du kender dem sikkert fra din mor eller bedstemor. Gode husråd har traditionelt gået i arv fra generation til generation, og de kan være guld værd, når man for eksempel står i en besværlig rengøringssituation.

Det er dog ikke altid, at man har mor eller bedstemor ved hånden, og der kan jo også være nogle gode husråd, som selv de ikke kender. Vi bringer derfor her husråd, som hvidevareproducenten GRAM har samlet. Rådene kan bruges til alle slags hvidevarer og altså ikke kun GRAM’s produkter.

Opbevaringstips

Der er en række fordele ved at have overblik over, hvordan man bedst muligt opbevarer diverse madvarer. Ikke alene kan det forlænge holdbarheden på ens vare, men det kan faktisk også forlænge holdbarheden på andre varer i dit køleskab.

Som en tommelfingerregel gælder det, at grøntsager, der er dyrket under varmere temperaturer, hvad enten det er i drivhus eller under sydligere himmelstrøg, også skal opbevares under varmere temperaturer end frugt og grøntsager fra nordlige lande.


Ekstotiske frugter og grøntsager har bedre af at være udenfor køleskabet.

Det er de mere eksotiske frugter og grøntsager som citroner, auberginer, tomater, agurker, bananer og avokadoer, der har bedre af at blive opbevaret udenfor køleskabet i en svaleafdeling eller svaleskab.

De kan nemlig få køleskader ved normale temperaturer i køleskabet. Ferskner er dog en undtagelse, da de faktisk holder sig bedst ved en kold temperatur.

Læs også: Prisvindende hvidevarer fra Bosch

Madvarer, der er følsomme overfor gasarten ethylen, skal opbevares separat. Ethylen udskilles af tomater, avokadoer, ferskner, æbler, pærer og blommer. Agurker, auberginer, bananer, salat er følsomme overfor ethylen, og skal altså opbevares separat for at undgå for hurtig modning.

Derudover holder hvidløg sig mere end dobbelt så lang tid i køleskabet end ved stuetemperatur, og hvidløg får, på trods af hvad mange tror, ikke køleskabet til at lugte.

Vedligeholdelsestips

Det er vigtigt at vedligeholde ens hvidevarer for at sikre, at de holder længst muligt og bruger så lidt energi som muligt.

Fryseren skal afrimes, når rimlaget er ½ cm tykt, og total afrimning skal ske mindst en gang om året. Det gøres nemt ved at sætte en balje varme vand i fryseren, hvorefter isen fjernes, og fryseren rengøres med en blød klud.


Sådan her skal din fryser helst ikke se ud.

Glaskeramiske kogeplader rengøres bedst med en fugtig klud tilsat et rengøringsmiddel til formålet. Fastbrændte madrester kan fjernes med en barberbladsskraber, der er beregnet til glaskeramiske kogeplader.

Læs også: Her er køkkenmaskinen der klarer alt for dig

Hvis dit køleskab og fryser har synlige ribber på bagsiden, skal de rengøres en gang om året for at have et optimalt energiforbrug. Det klares nemmest med en støvsuger. Tætningslisten skal desuden rengøres jævnligt med rent vand for at forlænge holdbarheden.

Har du lyst til at vide mere, kan du selv læse flere af Grams opbevaringstips og vedligeholdelsestips.