Olsen-Banden på Blu-ray i knivskarp kvalitet

edbpriser.dk 03-03-42656 19:00
Egon, Benny og Kjeld – tilsammen Danmarks mest berømte og elskede silhuet – nyder i denne tid en ordentlig digital overhaling. Mens de danske biografer d. 14. oktober blænder op for den første danske animationsfilm i digital 3D, "Olsen-Banden på De Bonede Gulve" (se trailer her), udgives alle 14 skønne, opfindsomme og underholdende Olsen-Banden film i imponerende, knivskarp billedkvalitet på Blu-ray.

Der er dermed rig mulighed for at gå på genopdagelse i det sjoveste dansk kulturarv har at byde på – nu i opdateret topkvalitet anno 2010. De 14 Olsen-Banden film udgives på Blu-ray d. 12. oktober 2010

Hver film, samme klassiske indledning
Den evige tremmerusker, Egon Olsen, slippes fri fra Vridsløselille Statsfængsel, hentes af de flagviftende Benny og Kjeld i dollargrinet og så knappes der fejringsbajere op hjemme hos Kjeld og Yvonne...
Egon: Jeg har en plan!
Benny: Skide godt, Egon!
Kjeld: Er det farligt?
Yvonne: Altså, dét siger jeg dig, Egon. Meget har du budt mig gennem alle disse år…
…og så går planlægningen af endnu et afsindigt kompliceret og mildt sagt alternativt forsøg på at snuppe millionerne fra finansverdenens skurkagtige kapitalister. Gerne ved hjælp af en gammel ole, to stykker tyggegummi, en meter sejlgarn og en bobslæde.

Rekordsucceser på stribe
År efter år satte Erik Balling & Henning Bahs sig på samme hotelværelse i det samme parisiske hotel og opspandt de mest vanvittigt omfattende og opfindsomme kupforsøg, filmhistorien nogensinde har set.

Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard tog replikkerne i munden, tilsatte helt unikt kropssprog og artikulation, og gav liv til de tre elskede Olsen-Bande medlemmer, Egon, Benny og Kjeld.

Filmene trak år efter år danskerne i biografen i så stort omfang, at "Olsen-Banden Ser Rødt" (1976) stadig holder rekorden som den mest sete danske biograffilm nogensinde med over 1.200.000 solgte biografbilletter. Olsen-Banden blev faktisk så omfattende en succes, at både Sverige og Norge lavede deres egne filmversioner baseret på det danske forbillede, mens der i Tyskland opstod en stadig eksisterende kultdyrkelse af Olsen-Banden universet.

Både i Danmark og internationalt vedbliver fanskarens begejstring, og vi kan nu se frem til et helt nyt, digitalt kapitel i Olsen-Bandens historie.

”Vi glæder os over snart at kunne præsentere Olsen-Banden, komplet digitalt opdateret, både på biograflærredet med "Olsen-Banden på De Bonede Gulve" i digital 3D, og på fladskærmen med alle 14 film på Blu-ray – i den bedste, skarpeste kvalitet, den digitale teknologi kan præstere netop nu”, siger Jan Lehmann, chef i Nordisk Film Distribution, ”Vi gør vores bedste for at holde det kulturelle bagkatalog i live og opdateret, så både ældre og nye generationer fortsat kan nyde de underholdende og opfindsomme mesterværker, Olsen-Banden filmene nu engang udgør.”

Den omfattende restaureringsproces
Det er ikke småting, der er sket med billedkvaliteten på de nye Blu-ray udgivelser. Selvom filmene blev nyscannet i forbindelse med DVD-udgivelsen for mindre end 10 år siden, er man ved restaureringen af filmene til HD kvalitet startet helt forfra. Denne gang gennem en endnu mere omfattende process med omkostninger på ca 250.000 kr. pr. film.

”Hver film er scannet på ny fra det originale billednegativ. Denne gang i fuld HD-kvalitet og i formatet 1.66:1, for at være tro mod det oprindelige optageformat”, forklarer Tove Jystrup, der er ansvarlig for filmrestaurering i Nordisk Film. "Hver enkelt klip i filmene er blevet nøjagtigt colorgradet med bistand fra fotograf Peter Klitgaard. Fejl og tidens slid på billedenegativet er blevet fjernet ved håndarbejde, og lyden er renoveret i mono, som filmene er optaget i. Det har været et omfattende, for ikke at nævne dyrt, projekt at få alle 14 film opdateret til moderne High Definition-standard. Men resultatet er til gengæld meget tilfredsstillende.” 

Olsen-Banden klassikere som nye
Og resultatet er imponerende. Billederne fremstår som nye, farverne er klare og kontraster står knivskarpt. Alt i alt kan billedkvaliteten faktisk tåle sammenligning med helt nye optagelser, og derved har man som seer mulighed for at opleve de klassiske Olsen-Banden film, som var de helt nyproducerede. Nogle kritikere vil muligvis mene at billedsiden fremstår så ny, at man ikke får den samme oplevelse af ”ældre filmklassiker”, som med de tidligere rødtonede og uldne billeder. Men sandheden er, at filmene nu kan opleves i samme kvalitet, som Balling og Bahs optog i sin tid, og som den nye teknologi nu har givet mulighed for at genskabe.

De 14 Olsen-Banden film udgives på Blu-ray d. 12. oktober – 2 dage før biografpremieren på "Olsen Banden På De Bonede Gulve".

Alle 14 Olsen Banden film kommer på Blu-ray