Pas på Microsoft - Apple giver det væk gratis

edbpriser.dk 01-09-45780 20:40

Udover at lancere de nye iPad modeller ved deres stort anlagte presse event i går aftes, præsenterede Apple også nye udgaver af deres MacBook Pro bærbare, og i den forbindelse frigav de også deres nyeste udgave af Mac styresystemet OS X kaldet Mavericks, skriver Wired.

Læs også: Alt om iPad Air og iPad mini med Retina display

Den store nyhed her var, at Apple for første gang gør deres nye styresystem helt gratis for både nye og gamle Mac-brugere, og det gør det ikke just nemmere for Microsoft at blive ved med at kræve penge for Windows.

Apple har arbejdet sig frem mod denne pris-model et stykke tid, hvor kunden - ligesom med iPhone og iPad - betaler for hardwaren og til gengæld får styresystemet inklusive fremtidige opgraderinger gratis.

Apple startede denne trend i 2009, hvor de efter fire versioner af OS X til $129 satte årets udgave, Snow Leopard, til salg for kun $29.

Sidste år sendte de OS X Mountain Lion på markedet til $19, og i år har Apple så taget skridtet fuldt ud og sender Mavericks ud til deres brugere helt gratis.

Hvad så nu Microsoft?

For Apple giver det jo god mening at give sin software væk gratis, når de sidder på hele deres eget hardware marked i form af iPhone, iPad, MacBook og Mac stationære computere.

Helt anderledes ser det ud for Apples store rival Microsoft, der kun sælger en meget lille del af den hardware, som deres Windows styresystem bliver afviklet på.

Læs også: Nokias første tablet

I 1995 stod indtjeningen fra Windows for 47,4% af hele Microsofts overskud mod kun 25% sidste år.

Til gengæld er Microsofts samlede indtjening i samme periode steget fra $8,7 milliarder til $77,8 milliarder, så 25% er stadig mange penge.

Nye tider i Microsoft

Microsoft har da også været i gang et stykke tid under Steve Ballmers ledelse med at at omdanne selskabet til det de kalder et "devices and services"-firma.

Sideløbende med at sælge Windows og Office software skal Microsoft fremover producere både hardware som tablet-PC'er, mobiltelefoner samt Xbox spillekonsoller og cloud-tjenester som Windows Azure og SkyDrive.

En del af denne strategi er naturligvis opkøbet af Nokia, der skal give Microsoft et boost på hardware-siden, og flere opkøb kunne snildt være en del af fremtidsplanerne.

Om Microsoft så kan gøre Apple kunststykket efter på hardwaresiden er tvivlsomt, hvis vi ser på deres succes på området indtil videre.

Læs også: Microsoft har kun solgt 1.7 mio Surface tablets

Der er i hvert fald ikke tegn på, at Microsoft begynder at give Windows væk lige med det samme, selvom de da tog et lille skridt, da de gjorde opdateringen til Windows 8.1 gratis, men det var nok lige så meget et forsøg på at bløde op for den udbredte kritik af Windows 8.