Pas på når du shopper ferie: Flere klik gør rejsen dyrere

edbpriser.dk 14-06-2017 12:33

Jagten på en billig flyrejse eller et attraktivt hotelophold på nettet kan i sidste ende betyde, at ferien bliver dyrere.

Det viser en ny undersøgelse foretaget for Ingeniørforeningen, IDA, hvori rigtig mange danskere fortæller, at de oplever at prisen stiger, jo flere gange de søger på den samme flyrejse eller hotelophold. Hele 40 procent svarer, at de ’helt sikkert’ har oplevet det, mens 26 procent tror, de har været udsat for det.

IDA's IT-sikkerhedsekspert, Jørn Guldberg påpeger, at det gennem cookies er muligt for forskellige netsider at spore kundernes færden, og hvis de har søgt på den samme afgang flere gange, ved firmaerne, at kunden er interesseret, og kan derfor vælge at skrue prisen op.

En familie på fire kan spare hundredevis af kroner, hvis man planlægger rejsekøbet ordentligt. For udbud af flybilletter og priserne på dem tilpasses efter bookingsituationen, og det er en af årsagerne til, at mange oplever, at samme plads på samme flyafgang ikke koster det samme.

Det kan normalt bedst betale sig at booke i god tid, så der er adgang til de billigste billetkategorier på flyene. For eksempel kan en efterårsferie med fordel bookes allerede i påsken, hvis I har besluttet jer for, hvor rejsen skal gå hen.

Sådan undgås problemet

Men der er også en række andre ting man kan gøre for at undgå de unødvendige prisstigninger. Hvis du kan tilgå din computer fra en anonym søgemaskine som eksempelvis browseren Tor eller bruger et privat browservindue, så kan flyselskaberne ikke se, hvad du tidligere har søgt på.

”Det er ikke nok bare at slette cookies. Hvis ikke man er IT-kyndig, kan eneste udvej derfor være at slå til første gang, du ser et godt tilbud eller købe rejsen fra naboens computer eller smutte en tur på det lokale bibliotek,” siger Jørn Guldberg.


Kilde: IDA