Politisk beslutning giver gener og koster forbrugerne mange penge

edbpriser.dk 10-11-2011 15:17

- Dét, vi vil komme ud for, er at folk muligvis får en dårligere billedkvalitet. Samtidig vil mange skulle bruge penge på at få lavet husstandsinstallationerne om: ledninger, stik, stikdåser og forstærkere.

Sådan skitserer medlem af BFE's Digital- og Teknikudvalg og til daglig sektionschef i YouSee, Dan E. Jensen, konsekvenserne af den politiske beslutning om at bruge 800 MHz-båndet til mobilt bredbånd frem for TV-kanaler som i dag.

Ændringen sker fra januar 2013, og BFE har tidligere peget på, at Folketingets beslutning ikke er gennemtænkt og derfor kræver en massiv, offentlig informationskampagne for at gøre forbrugerne opmærksomme på konsekvenserne, skriver BFE's nyhedsbrev DIGImail.

Mange fejl og mange fejlkilder
For det er en kendsgerning, at ændringen vil give problemer med TV-seningen hos mange mennesker: pixelering af billedet, billedet fryser og programmer der mangler på videoptageren er nogle af generne. Problemer med lyden, manglende undertekster, manglende elektronisk programguide og problemer med billedformatet er andre. I nogle tilfælde vil det også være nødvendigt at skifte fjernsynet ud.

Og der er mange ting, som kan forstyrre: Basestationerne fra 800 MHz-båndet, de elektroniske informationstavler på københavnske busstoppesteder, de mange trådløse forbindelser som luften er fyldt med samt ikke mindst dårlige installationer i hjemmet. Det var ikke et problem tidligere, men nu kræves at stik, kabler og stikdåser er afskærmet - og det kan forbrugeren ikke umiddelbart se om er tilfældet.

Det er derfor bl.a. YouSee og Stofa har indført en frivillig ordning, hvor producenter kan mærke udstyr, der opfylder kravene, så forbrugeren kan se efter godkendelsesmærkerne: Stofa Approved og YouSee Ready.

Analoge kanaler forsvinder
At 800 MHz-båndet skal bruges til datatjenester betyder, at en række TV-kanaler skal flyttes, men der er ingen steder at flytte dem hen allesammen. Det berører de husstande, som ser TV via kabel-TV og fællesantenneanlæg - dermed hovedparten af de knapt 2,5 millioner husstande!

- Vi kan skabe en lille smule plads ved at droppe de analoge kanaler, så kunderne kun kan bruge de digitale kanaler. Men i nogle tilfælde vil de få dem i dårligere kvalitet, hvis de generes af støj, fortæller Dan E. Jensen.

At der kun kan modtages digitalt vil for nogle betyde, at de skal skifte fjernsyn til en ny model.

Kan blive dyrt for forbrugerne
At få konstateret, hvor fejlen ligger, kan godt blive en dyr affære: Typisk vil en forbruger, som oplever problemer med sit fjernsyn, tilkalde en TV-reparatør. Han kan risikere at skulle bruge en del tid på at lokalisere fejlen, fordi så mange ting kan spille ind. Og bor man i lejlighed, kan det  vise sig at være naboens udstyr, som generer - og det er ikke nødvendigvis fordi der er noget ulovligt ved det:

- Den kritiske del; nemlig antenneinstallationerne hos folk, er ureguleret. Der er ikke hjemmel til at gøre noget, siger Dan E. Jensen, som derfor undrer sig over, at kabel-TV og fællesantenneanlæg slet ikke er nævnt i loven, der er baseret på et EU-direktiv, når nu det berører 75% af husstandene.


Læs mange flere nyheder hos BFE.dk