QNAP NMP-1000

edbpriser.dk 13-11-2009 08:43

Det er omtrent et halvt år siden, vi entusiastisk testede QNAP netværksdrev, TS-119. Når det samme selskab nu lancerer medieafspilleren NMP-1000 er det ikke så dumt at tænke på det som en blanding af TS-119 og en anden af vores medieafspiller favoritter - WD TV.

Her får man nemlig i både pose og sæk.

Komplet pakke
Ud over at spille de fleste af de mere eller mindre kendte video, billede og musik formater, er NMP-1000 også et næsten fuldbyrdet netværksdrev, eller NAS, om du vil.

Den har både HDMI (v1.3), komponent og digital audio udgang for tilslutning til dit TV eller surround receiver, og det har Ethernet (gigabit) for tilslutning til internettet. Hertil kommer USB og eSATA stik, der enten kan bruges til eksterne harddiske eller for at forbinde NMP-1000 direkte til en PC, og vi taler om en meget fin samlet pakke.

Hvis du ønsker at bygge på, kan du købe et USB-stik med WLAN til trådløs netværksforbindelse.

Udseendet på QNAP Network Media player vil de fleste synes er flot. Hvor andre sådanne enheder ofte er så kedelige at se på, at de er gemt væk på i TV-bænken, kan dette med held placeres ved siden af fladskærmen.

Den har dog en blæser, som er hørbar, når du er i umiddelbar nærhed af afspilleren, men da vi sad i sofaen lidt over to meter væk, lagde vi ikke længere mærke til blæserens susen - ikke engang uden lyd på TV'et.

Installer selv
NMP-1000 er på ingen måde stor, selv om den fylder en del mere end allerede omtalte WD TV. Det er først og fremmest fordi den har så mange tilslutningsmuligheder, og ikke mindst fordi den har plads til en intern 3.5" harddisk.

Disken er ikke inkluderet, så den må du eventuelt købe separat. Uanset hvad er den nem at installere. Under en klap på den ene side af afspilleren gemmer der sig en hård affjedring, og når drevet er skruet fast i holderen, er det blot at skubbe holderen ind og formatere disken.

Fjernbetjeningen er vi også meget tilfredse med. Den er solid og oser af kvalitetsfølelse. Med den i hånden kan du styre alt fra film- og musikafspilning til bit-torrent-download og valg af undertekster.

Sluk din PC og download
Korrekt - bit-torrent. Vi nævnte i indledningen, at NMP-1000 også virker som et NAS-drev, hvor du blandt andet kan oprette din egen web-eller FTP-server eller hente bit-torrent filer. Det kan også fjernstyres via en web-grænseflade, som de fleste NAS-drev kan, og du kan nemt få adgang til dine filer fra alle steder i verden (NMP-1000 indeholder de sædvanlige AFP, NFS og SMB-protokoller) .

Det lille display i fronten synes måske ikke umiddelbart som en nødvendighed, men hvis du ønsker at spille f.eks. musik uden at tænde for dit TV, som sluger strøm, er dette et smart kompromis - selv om der langt fra er så god plads i displayet som på en Squeezebox.

En fornøjelse i brug
Det første, der byder dig velkommen, når boksen er tændt og den relativt langtrukne startproces er færdig, er en meget attraktiv brugerflade. Det første der slog os var, at det minder en smule om Apple TV - Apples lille, men meget mere begrænsede medieafspiller. Det er ikke helt så pænt, men det er to eller tre trin over, hvad vi tidligere har set på andre medieafspillere.

QNAP NMP-1000 brugerflade

Navigation er intuitiv og hurtig, selv om vi til tider oplevede mindre forsinkelser i responstiden. Det var dog ikke nok til at irritere.
 
Den velkendte inddeling i "Music", "Billede" og "Pictures" kommer ikke som nogen overraskelse, og har du f.eks. konfigureret en ekstern harddisk, vises den som en særskilt enhed under hver af de tre medie kategorier.

Streaming support
Det kneb lidt for os at forbinde QNAP TS-119 harddisken med NMP-1000, men det var indtil vi indså, at sidstnævnte bedst forbinder sig med andre netværksenheder via SMB-protokollen. Da det blev aktiveret på TS-119, var det kun et spørgsmål om brugernavn og password, før de to QNAP enheder talte sammen.

Hvis du har en såkaldt UPnP server på dit hjemme netværk for eksempel via en PC eller et andet NAS-drev, opretter NMP-1000 uden videre forbindelsen, så du kan afspille MP3 filer eller video uden at skulle gennem login proces.

Afspilning
Vi har afprøvet de fleste formater på NMP-1000, og det har den for størstedelens vedkommende bestået med glans.

Den spiller det tabsfrie lydformat flac lige så let, som den spiller HD-venlige MKV videofiler, og vi har endda spillet MKV-filer i 1080p fra vores netværksdisk uden problemer.

Også ISO-filer og DVD'er, der er lagt over på disken i VOB format fungerer fint, bortset fra én ting: Du kan ikke få adgang til DVD'ens hovedmenu. Dette problem stødte vi også på med WD TV, og det er, så vidt vi kan forstå ikke et usædvanligt problem med denne type medieafspillere. Kapitel-skifte er derimod ikke noget problem.

Blu-ray support
Trods det faktum, at NMP-1000 fint spiller DRM-frie AAC filer købt via Apples iTunes Store, vil den ikke afspille musik-filer kodet i Apples tabsfri-format (ALE).
 
Søgefunktionen, især for film, er rigtig god. Du kan selvfølgelig spole manuelt, men det er også nemt at springe til bestemte tidspunkter i filmen. Selv når filmen er streamet, sker dette næsten umiddelbart, selvom du kan opleve forsinkelser på nogle film. Navigering i undertekster fungerer også fint.

QNAP er gode til at lave firmware-opdateringer til deres produkter, og her er NMP-1000 ingen undtagelse. I den nye firmware, som blev tilgængelig for et par uger siden, kom understøttelse af Blu-ray-formatet "BDMV".

NMP-1000 understøtter også de digitale lydformater Dolby TrueHD og DTS.

Komplet NAS disk?
Vi har allerede været inde på, at NMP-1000 kan fungere som et dedikeret netværksdrev, og vi havde håbet, at det ville være muligt at erstatte den NAS, vi allerede har i stuen, med QNAPs medieafspiller.

QNAP NMP-1000 bagside

Sådan går det nok ikke. Selvom NMP-1000 både kan hente bit-torrents, fungere som FTP-server, kan logges på fra både New York, Oslo og Berlin på samme tid, og være vært for dine websider, er det ikke en fuldt udviklet NAS - i hvert fald ikke i den forstand, at den kan køre tredjeparts-applikationer.

For eksempel er det ikke muligt at køre Squeezebox Server, som du kan på allerede omtalte TS-119 samt på flere andre NAS-drev fra både QNAP og andre leverandører. Det er den mest indlysende forskel.

Heller ikke konfigurationsmulighederne er lige så omfattende på NMP-1000 som på et NAS-drev, hvilket kan være en ulempe, hvis du har lyst til at udforske de muligheder, du har i din stue med alle forhåndenværende redskaber.

Konklusion
Hvis du har læst så langt, har du sikkert bemærket, at vi har undladt at nævne prisen. Den bør ikke skræmme nogen væk, men den er nok til, at den oprindelige entusiasme, vi havde for NMP-1000, er dæmpet lidt.

Omkring 2200 kr. må du af med for selve boksen, og hertil kommer så en intern harddisk på en terabyte eller to. Således nærmer det samlede beløb sig 3000 kr., hvilket trods alt er en pæn pris for en kombineret medieafspiller og NAS disk.

Har du en NAS disk i forvejen, er det svært at se, hvordan NMP-1000 vil passe ind. WD TV blev for nyligt lanceret i en opgraderet version ved navn WD TV Live med blandt andet Ethernet-forbindelse (testen kommer snart!). Prismærket på omkring 1000 kr. er ikke afskrækkende, og den taler lige så godt med NAS-drev som NMP-1000 gør.

Hvis vi ser bort fra prisen, er QNAP NMP-1000 virkelig et godt gennemført produkt. Den spiller næsten alle kendte video- og lydformater (med få undtagelser), den er støjsvag, og meget indbydende at bruge. Som et simpelt NAS-drev gør den også arbejdet, og selvom den ikke kan opfylde kravene fra de mest avancerede brugere, vil mange af jer mene, at det er mere end godt nok.

Strengt taget er det en temmelig klar 5'er, men vi ender på et stærkt 4-tal på grund af den relativt høje pris.

Denne anmeldelse blev først bragt på dinside.no.