Sådan bliver Intels nye superchip

edbpriser.dk 13-03-45435 17:00

I forbindelse med præsentationen af verdens hurtigste supercomputer - den kinesiske Tianhe-2 - har Intel bekendtgjort fremtidsplanerne for deres Xeon Phi teknologi, skriver digi.no.

Tianhe 2 er nemlig udstyret med tusindvis af Intels Xeon CPU'er og Xeon Phi co-processorer, der er relativt nye produkter fra Intel.

Xeon Phi er udviklet med henblik på at konkurrere med den voldsomme parallelle regnekraft, som de avancerede grafikprocessorer fra AMD og Nvidia tilbyder, og den er baseret på Intels Many Integrated Core arkitektur (MIC).

Læs også: Nu er de nye Intel-processorer her

Fra Knights Corner til Knights Landing
Xeon Phi teknologien gik hos Intel under kodenavnet Knights Corner, og næste generation, som i praksis er en todelt produktserie, har fået kodenavnet Knights Landing.

Den første Xeon Phi er egentlig et PCI Express kort, som er udstyret med to-cifret antal processorkerner. Knights Landing arkitekturen kommer både som en co-processor, der skal aflaste CPU'en, og som en integreret del af CPU'en monteret direkte på hovedkortet.

De kombinerede chips vil tage sig af alle opgaver inklusive den centrale styring og specialopgaverne, som Xeon Phi tager sig af i dag. Data behøver ikke at blive flyttet via PCI Express, hvilket gerne skulle reducere programmerings-kompleksiteten.

Intel har også løsninger i støbeskeen, hvor selve processorpakken også har integreret hukommelse, hvilket skulle fjerne den flaskehals i hukommelses-båndbredden, der giver en del udfordringer med den nuværende løsning.

Læs også: Første test af Intel Core i7 4770K

Knights Landing produkterne bliver baseret på Intels næste generations 14 nanometer teknologi. Denne ventes dog ikke at blive taget i brug før 2014.

Intel Xeon Phi co-processor

Nye Xeon Phi produkter
Intel har præsenteret fem nye produkter i Xeon Phi porteføljen i to nye produktfamilier, 3000 og 7000.

Xeon Phi 7100 er den nye topmodel med 61 processorkerner, der er clocket til 1,23 GHz og har 16 GB hukommelse på kortet. Den skulle have en databehandlingskraft på mere end 1,2 petaflops.

Den mere simple 3100 modelserie er den, som giver mest ydelse per krone. 3100-serien har 57 kerner, der er clocket til 1,1 GHz, og har en ydelse på omtrent 1 teraflops.

Den eksisterende 5100-serie er blevet udvidet med en model kaldet Xeon Phi 5120D, der er beregnet til bladservere.