Sådan fungerer Apples Taptic Engine og Force Touch

edbpriser.dk 10-07-47163 09:26

Apple præsenterede for nyligt en ny MacBook og fortalte mere om deres Apple Watch, der begge er udstyret med ny touch-teknologi, som Apple kalder henholdsvis Force Touch og Taptic Engine.

Det er jo nogle farligt fine udtryk, som The Telegraph heldigvis har sat sig for at forklare, så vi alle kan være med.

Force Touch er således Apples måde at give en touch-overflade som en bærbars touchpad eller et smartwatch' urskive flere funktioner.

Læs også: Billedgallerier på EDB-, SPIL- og HIFIpriser

Som det er i dag, kan en bærbars touchpad fint opfatte klik, ved at man giver den et eller to hurtige tryk med fingeren, ligesom de mere avancerede af slagsen kan opfatte input fra flere fingre af gangen.

Nye muligheder med Force Touch

Med Apples Force Touch vil de nu også kunne mærke, hvor hårdt du trykker, hvilket giver nogle nye muligheder.

Man klikker stadig ikke selve touchpad'en ned, da den er solidt plantet i chassiset som altid, men den underliggende Taptic Engine giver indtrykket af et klik.

Apples Force Touch

Taptic er en sammentrækning af ordene tap og haptisk feedback, og det er en teknologi, der sender et fysisk signal til brugeren for at give information, som for eksempel en spillekonsol-controller, der ryster, når man bliver beskudt eller skrider ud i et sving.

Apple Watch har også en Taptic Engine, der kan gøre illusionen af et mekanisk klik mere realistisk, og det er den samme motor, der vibrerer, når man modtager en besked på uret.

Under den nye MacBooks touchpad er der sensorer, der måler, hvor hårdt man presser ned, hvilket giver nogle nye muligheder for at navigere på den nye computer.

Trykker man ned på et ikon, bliver det valgt, men hvis man bliver ved med at trykke hårdere ned, bliver filen eller dokumentet åbnet.

Læs også: Smartwatch fra Oppo kan oplades på fem minutter

På samme måde vil man kunne variere hastigheden, når man spoler i en video ved at variere trykket med fingeren, og hvis Force Touch - som rygtet - også kommer i iPhone 6s, vil teknologien højst sandsynligt også blive brugt i spil.

Alle de nuværende multi-touch funktioner, hvor man eksempelvis zoomer og scroller med to fingre, vil bestå, men Force Touch og dens underliggende Taptic Engine vil give nogle nye kontrol-muligheder i fremtiden.