Sådan opbevarer du din vin optimalt

edbpriser.dk 02-06-46604 11:26

Danskernes vinindtag pr. indbygger er blandt de allerhøjeste i verden, og der er efterhånden mange vinentusiaster rundt omkring i landet.

Langt den meste vin bliver indtaget inden for 24 timer efter købet, og hvis det som regel også er tilfældet for dig, så er opbevaringen af vinen ikke af den store betydning.

Opbevarer du til gengæld vin i flere år af gangen, så er det nødvendigt at tænke over opbevaringen, da vinen ellers kan miste smag og værdi. Der er en række faktorer, det er nødvendigt at tage med i sine overvejelser, når det gælder længere tids opbevaring.

Tre vigtige overvejelser

Den første overvejelse, man skal gøre sig, når det kommer til vinopbevaring, er lyset. Vin har det nemlig ikke godt med naturligt lys, der kan fordærve smagen. Det gælder især lette hvidvine, der er særligt sårbar over for direkte lys.

En anden overvejelse er luftfugtigheden, som er noget af det sværeste at genskabe i et almindeligt hus eller lejlighed. Der skal nemlig være en forholdsvis høj luftfugtighed på omkring 75 % for at undgå, at korkproppen tørrer ud.


Der er meget at tænke på, når vinen skal opbevares korrekt.

Hvis korkproppen tørrer ud, tillader det nemlig ilt at komme ind i vinflasken, hvilket kan få vinen til at blive dårlig. Omvendt kan en for høj luftfugtighed skade mærkaterne på vinen, hvilket sænker værdien.

Den tredje overvejelse er temperatur, da vinens smag er meget følsom over skift i temperaturen. Især store udsving i temperaturen kan være ødelæggende. Temperaturer over 21 grader er til skade for vinen, mens temperaturer mellem 10 og 15 grader er den optimale temperatur.

Herudover kan det nævnes, at vin heller ikke har godt af for meget vibration, der også kan sænke kvaliteten.

Opbevaringsmuligheder

Der er forskellige muligheder for opbevaring af vin, der opfylder samtlige krav. Hvis man har plads til det, så er en vinkælder et godt bud på optimal opbevaring. Er det en værdifuld samling, der opbevares, så skal sikkerhed også tænkes med, hvilket kan være en ekstra udgift i mange kældre.

Ofte er den rette luftfugtighed ikke til stede i ens kælder, ligesom mange mennesker enten bor i huse uden plads i kælderen eller i lejligheder, hvor det af gode grunde ikke kan lade sig gøre at have en vinkælder. I så fald er et vinkøleskab et fantastisk alternativ.


Et vinkøleskab er en god løsning for mange. Her er vist et Liebherr Grand Cru.

Her er du sikker på at få de optimale betingelser for vinen, hvor mange vinkøleskabe endda gør det muligt at indstille forskellige temperaturer til hver hylde. Det gør det muligt at opbevare alle vine ved den perfekte temperatur og samtidig have en hylde til den vin, der skal drikkes snart.

Sikkerheden er i mange vinkøleskabe også i top, da de ofte er udstyret med låsefunktioner for at holde ubudne gæster væk.

Du kan finde de bedste priser på vinkøleskabe her.