Samsung: Vores Smart TV overvåger ikke forbrugere

edbpriser.dk 11-02-2015 14:13

Den seneste tid er Samsung fra flere sider blevet beskyldt for at overvåge og optage private samtaler i hjemmet gennem deres Smart TV og sende dem videre til en ukendt tredjepart.

Både herhjemme og internationalt har der i de seneste dage lydt kritik af denne praksis, der sker gennem stemmegenkendelsessoftwaren, som gør det muligt at bruge de mange funktioner i et Smart TV uden den tilhørende fjernbetjening.

Samsung: Vi optager kun, når du trykker på knappen

Ifølge Samsung selv er der dog tale om en storm i et glas vand. Deres Smart TV opsamler nemlig ikke passivt al samtale i rummet, men optager kun, når man trykker på en knap på fjernbetjeningen eller skærmen, der giver mulighed for at lave stemmesøgninger.

Læs også: LG lancerer 8K-TV og meget mere på CES 2015

Samtidig er der et ikon i hjørnet af skærmen, der viser, hvornår TV’et lytter med. Misforståelsen beror tilsyneladende på, at der er to slags stemmesøgninger på TV’et, hvor den ene tilgås ved at sige ”hej TV”, hvilket mikrofonen i selve TV’et opfanger. Denne stemmestyring er offline, og ingen optagelser gemmes.


Man skal trykke på en knap på fjernbetjeningen, før ens data bliver sendt til en tredjepart.

Den anden stemmestyringsfunktion giver adgang til interaktiv søgning, hvor man kan stille spørgsmål som ”hvad viser DR klokken 8 i aften?”. Her bruges mikrofonen i fjernbetjeningen, hvor man også skal trykke på en knap, før stemmestyringen aktiveres.

Disse søgninger sendes til en tredjepart, der behandler den indtalte stemmedata, så forbrugeren kan få de rette beskeder tilbage i tekst på TV’et.

Samsungs Smart TV-modeller optager altså ikke passivt alle samtaler og sender dem videre, men dine private samtaler kan stadig blive sendt videre, hvis de bliver ført samtidig med, at der er blevet trykket på den rette knap.

Læs også: TV-reklamerne følger efter dig

Det er dog muligt at slå stemmegenkendelsen fuldstændig fra, men det betyder så også, at muligheden for styre dit TV med stemmen forsvinder.

Samsung er dog langt fra de eneste, der tilbyder stemmestyring, og der er meget, der tyder på, at stemmegenkendelse er kommet for at blive. Det kræver dog, at vi kan acceptere, at teknologien lytter til os, og at vi kan stole på firmaerne bag.