Samsung Z udfordrer Android

edbpriser.dk 02-07-46388 03:36

Tizen styresystemet, der er en direkte konkurrent til Android, har ikke gjort meget væsen af sig, men nu kommer den første smartphone på markedet fra Samsung, skriver SlashGear.

Tizen er et Linux-baseret styresystem i lighed med Android, der som udgangspunkt kører med open source kode og sigter mere mod applikationer skrevet i HTML5 fremfor Java, der er dominerende hos Android.

Hvor Android styresystemet bliver styret med mere og mere hård hånd af Google, bliver Tizen-projektet bakket op af primært Intel og Samsung samt en række andre producenter - heriblandt Huawei, Fujitsu og Panasonic - i et forsøg på at opbygge et reelt alternativ til netop Android.

Læs også: Fem smartphones til under 1000 kroner

Det har forbrugerne dog ikke mærket meget til indtil videre, men nu kommer Samsung Z så, der skal være første prøveklud for, hvordan et nyt mobilstyresystem vil klare sig på et marked domineret af to meget etablerede systemer - Googles Android og Apples iOS - og en enkelt kæmpende opkomling - Microsofts Windows Phone.

Samsung Z minder om Android

For at gøre et nyt styresystem mere spiseligt for kræsne smartphone-købere har Samsung da også bragt flere af deres kendte funktioner med over i Samsung Z.

Heriblandt er Download Booster, S Health og Ultra Power Saving, der alle er kendt fra firmaets Android mobiler, og de skal være med til at lokke folk ind i Tizen-folden.

Samsung Z
Samsung Z kommer i sort og guld farver i Samsungs kendte faux-læder.

Alligevel bliver det en særdeles hård opgave for Samsungs Tizen-mobil at skulle overbevise verdens befolkning om styresystemets fortræffeligheder, og derfor sender Samsung også først Samsung Z ud på markeder, hvor smartphone-bølgen først nu er ved at få rigtig fart.

Første land bliver Rusland i tredje kvartal af i år, hvorefter flere lande vil følge, alt efter hvor godt Samsung Z klarer sig der.

Fingeraftrykslæser og gode specifikationer på Samsung Z

Samsung Z er dog ikke en budget-smartphone, da den bliver udstyret med fingeraftrykslæser, en 4,8 tommer skærm med 720 x 1280 px opløsning og de obligatoriske to kameraer på henholdsvis 8 MP og 2,1 MP.

Indeni får Samsung Z en Quad-Core processor på 2,3 GHz, 2 GB RAM og 16 GB indbygget hukommelse, der dog kan udbygges med microSD-kort.

Forbindelserne til omverdenen bliver klaret af Cat 4 LTE, WiFi 802.11a/b/g/n, MIMO og Bluetooth 4.0.

Alt i alt fine specifikationer, men det helt store spørgsmål er naturligvis, om der er plads til endnu et styresystem på smartphone markedet, og om Tizen-økosystemet i form af applikationer er mangfoldigt nok til at gøre det attraktivt.

Læs også: Samsung vil scanne dit øje

Første del af svaret på det spørgsmål giver Samsung Z os senere på året.