Send dine gamle USB sticks til Nordkorea

edbpriser.dk 10-02-2016 10:32

Det er egentlig en simpel idé: Spred information og oplysning via USB sticks og hukommelseskort, når diktatoren, Kim Jong-un, har forbudt både internettet og udenlandske medier i Nordkorea.

Det er missionen, som de amerikanske menneskerettigheds-organisationer Human Rights Foundation og Forum 280 har startet under banneret "Flash Drives for Freedom" for at undergrave Kim Jong-uns styre og oplyse hans undersåtter.

Læs også: Looney Tunes USB sticks

Og er det så tætskrevne rapporter om styrets misinformation og vigtige geopolitiske nyheder fra verden udenfor, der bliver distribueret på disse USB drev, som smuglere risikerer deres liv for at få ind i det lukkede land?

Nej, det er primært film og TV-serier fra Vesten og Sydkorea, der skal vise nordkoreanerne, at Kim Jong-un styrets propaganda om, at den omkringliggende verden er fattig, farlig, fjendtlig og Nordkorea underlegen ikke passer.

De amerikanske TV-serier "Venner" og "Desperate Housewives" er specielt populære blandt nordkoreanerne.

Flash Drives for Freedom arbejder sammen med uafhængighedsgrupper i Nordkorea, og SD kort og USB sticks bliver smuglet ind i Nordkorea ved hjælp af balloner, gemt i lastbiler og sejlet og svømmet over Tumen og Yalu floderne fra Kina.

Nordkoreaner smugler USB sticks ind i sit land
Nordkoreaner smugler USB sticks ind i sit land. Foto: Jung Kwang-il.

Det samarbejde bevirker, at der kommer mellem 3.000 og 5.000 drev ind i Nordkorea om året på nuværende tidspunkt, og målet er at komme op på 2.000 om måneden.

Læs også: Genbrug din smartphone

Så hvis du vil være med til at sprede lidt oplysning og har nogle gamle USB sticks liggende, kan du donere til sagen her.


Kilde: Wired