Tag på skattejagt med din GPS

edbpriser.dk 17-07-46829 06:26

Da det Globale Positionerings System (GPS) blev tilgængeligt for almindelige mennesker 1. maj 2000, og man derfor kunne guide andre meget præcist til et sæt koordinater på jordkloden, gik der ikke mere end to dage, før en mand ved navn Dave Ulmer fra Beaver Creek i Oregon havde udlagt en sort plastik container med forskellige ting i, som han opfordrede andre med en GPS modtager til at tage ud og finde.

Tre dage senere var den udlagte "skat" blevet fundet to gange, og en verdensomspændende hobby ved navn geocaching var født.

Navnet geocaching er sat sammen af geo, som kommer fra latin og betyder jord, og cache som betyder skjul eller skjulested.

I dag er der over 2,5 millioner geocacher gemt rundt omkring på jordkloden og mere end 6 millioner aktive geocachere, der dyrker denne specielle hobby.

Læs også: Vandtæt GPS til mange formål - anmeldelse af Garmin eTrex 30

Selve geocachen er en beholder af varierende størrelse, hvori der altid er et stykke papir eller en blok, så man kan logge sit besøg, og hvis størrelsen på beholderen tillader det, kan der også være forskellige bytteting, som det især er sjovt for børnene at finde.

Geocache-beholder størrelser
Geocache-beholder størrelser kan variere meget.

Der kan derfor også være meget stor forskel på sværhedsgraden af en geocache, da en minibeholder som på billedet herover til venstre kan gemmes på mange snedige måder med eller uden en magnet involveret.

Geocaching - en hobby med mange formål

Et af de oprindelige formål med geocaching var, at man skulle guide andre geocachere hen til interessante steder, som man ikke lige nødvendigvis ville falde over ellers.

Det kunne for eksempel være en lille grøn oase i storbyen, som ikke optræder i guidebogen, eller et unikt stykke natur.

Geocachere på skattejagt
Geocachere på skattejagt i den flotte natur.

Siden er der dog gået sport i både at finde og udlægge mange cacher, så det nu ikke længere kun er på kulturelt eller geografisk interessante steder, at man kan finde en geocache.

Derfor kan man også bruge geocaching på forskellige måder, da det både er sjovt at finde de større cacher med ting, som børnene kan bytte sig til, og de mindre beholdere hvor der kun er plads til et lille stykke papir at skrive på.

Læs også: Fem hårdføre GPS’er til sportsudøveren

Man kan også med fordel kombinere geocaching med motion, da der er rigelig lejlighed til at sætte sig et mål for gå-, løbe- eller cykelturen.

Det er nemt at komme i gang med geocaching

Uanset om du har en dedikeret GPS modtager eller en moderne smartphone, kan du benytte den til at tage på skattejagt overalt i verden.

Som du kan se på nedenstående kort over geocacher i Danmark, er der rigeligt at gå i gang med at lede efter bare indenfor landets grænser.

Geocacher i Danmark
Der er utrolig mange geocacher i Danmark. Kilde: Geocaching.com .

Geocaching.com kan man gratis oprette en profil og få et overblik over gemte skatte i ens eget nabolag eller det sted, hvor man skal på ferie.

Geoskattene har siden den spæde start udviklet sig fra den oprindelige form med en beholder på et givent gemmested til også at omfatte mere eller mindre udfordrende opgaver, som skal løses, før skatten kan findes.

De kan alle findes på Geocaching.com, hvor skattene er opført med sværhedsgrad på både gemmested og terræn, så man kan planlægge sin tur bedst muligt.

God geotur derude.

Find de bedste geocache-orienterede GPS modtagere her


Kilder: Wikipedia og Geocaching.com