Test af ASUS ZenFone 4 - fremragende kamera i velfungerende smartphone

edbpriser.dk 09-11-2017 22:07

"We Love Photo" står der på æsken til ASUS ZenFone 4, og så er producentens fokus ligesom fastlagt, men ZenFone 4 er nu mere end bare en rigtig god kameramobil.

Ikonisk ASUS design møder klassisk smartphone

Designet på ASUS ZenFone 4 er ved første øjekast ganske klassisk med en bred bjælke over og under skærmen på fronten, men til gængæld er der ikke meget ramme på siderne af displayet.

ASUS ZenFone 4

I den nederste bjælke på fronten er der touch-knapper til betjening; herunder en Hjem-knap med indbygget fingeraftrykslæser, der fungerer godt og hurtigt.

Telefonen er støbt i aluminium og både forsiden og bagsiden er dækket af såkaldt 2,5D Corning Gorilla glas, der buer lidt i kanterne og derfor giver en behagelig overgang til metalkroppen, og som gør mobilen rar at holde i hånden.

ASUS ZenFone 4 føles i det hele taget velbygget og luksuriøs, hvilket i sidstnævntes tilfælde understøttes af det ikoniske spundne ASUS-logo på bagsiden, der i hvert fald på den testede blå-sorte model ser godt ud med sit spil i lyset.

Bagsiden og siderne på mobiltelefonen kan i øvrigt beskyttes af det medfølgende cover i klar plast, og det er en ret fin service fra ASUS' side.

Mobilen er dog ikke vandtæt som de fleste andre topmobiler på markedet i dag.

God skærmoplevelse uden AMOLED

ASUS ZenFone 4 er hverken udstyret med en AMOLED eller Retina skærm men i stedet med et 5,5 tommer Super IPS+ display, der har en opløsning på 1.920 x 1.080 px, hvilket da også ender med en pixeltæthed på højde med iPhone 7 Plus på 403 PPI.

Selvom jeg modtog ZenFone 4 til test lige efter at have fornøjet mig med markedets måske bedste display på Samsung Galaxy S8, så har skærmen på ZenFone 4 bestemt ikke været en skuffelse.

Læs også: Test af Samsung Galaxy S8 - eksklusivt flagskib

ASUS ZenFone 4

Displayet på ZenFone 4 har naturligvis ikke den umiddelbare wow-faktor som den lækkert buede Infinity skærm med den høje opløsning på Galaxy S8, men der er alligevel en fin detaljegrad og rigtig flotte farver på skærmen, så savnet var overraskende lille.

Android Nougat og et minimum af bloatware

ASUS har modtaget en del kritik for mængden af overflødig bloatware (unødvendige programmer) på deres tidligere smartphones, så derfor har de skåret ind til benet på ZenFone 4.

De fleste af os vil nok foretrække selv at hente de applikationer, som vi har brug for, i stedet for at have mobilens dyrebare lager fyldt op fra starten, og de apps, ASUS har ladet blive, er meget brugbare omkring udseende, download af websider og styring af mobilens lager, batteri og ydelse.

ASUS ZenFone 4 med ZenUI 4.0

ASUS bruger fortsat deres egen ZenUI brugerflade - nu i version 4.0 - ud over den installerede Android 7.1.1 Nougat, og den fungerer fint og komplimenterer Android oplevelsen fint.

ASUS ZenFone 4 er en kvik mobil

ASUS ZenFone 4 er ikke udstyret med den nyeste og kraftigste Snapdragon 835 processor som flere af markedets dyreste modeller.

I stedet finder vi en Snapdragon 630 CPU på 2,2 GHz, og den har givet rigeligt med maskinkraft i testperioden. Det kan godt være, at mere krævende spil og programmer ville have glæde af en stærkere processor, men til helt almindelig og alsidig brug af mobilen har den klaret sig stort set tilfredsstillende.

ASUS ZenFone 4

Det eneste mindre problem, jeg er stødt på, er, at trods 4 GB RAM, så er ZenFone 4 ikke altid helt skarp, når man skifter mellem de åbne programmer. Med OneNote og Deezer var det som om, de skulle loades på ny, hver gang jeg vendte tilbage til dem, men det var på den anden side kun et problem med de to programmer, så måske er det ikke telefonens skyld.

Læs også: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne

Lagerpladsen lyder på 64 GB, der kan udbygges med yderligere 128 GB med et microSDXC hukommelseskort, der lige nu kan erhverves for under 400 kr.

Batteriet er på 3.300 mAh, som snildt giver en fuld dags batteritid, og så kommer telefonen med ASUS BoostMaster teknologi, der giver hurtige opladninger og blandt andet kan oplade batteriet til 50 procent på 36 minutter.

Fremragende kamera med professionelle funktioner

Som nævnt i indledningen har hovedkameraet i ZenFone 4 været et seriøst fokusområde for ASUS, og det har båret frugt, for de har samlet et glimrende dual-kamerasystem.

I centrum sidder Sonys IMX362-billedsensor med store 1,4 µm-pixels og 24 millioner sensorer til fokus, der giver lynhurtig autofokus på 0,03 sekunder med både optisk og elektronisk billedstabilisering, og resultaterne er direkte imponerende.

ASUS ZenFone 4 billede af frostklar morgen i park

ASUS ZenFone 4 billede af Christianshavns Kanal

ASUS ZenFone 4 billede af frosne blade

I dual-kameraopsætningen er der også et 120° vidvinkelobjektiv, der ifølge ASUS giver et 200 procent bredere synsfelt, men det skal dog bruges med omtanke, for det kan godt give en seriøs forvrængning i billederne.

ASUS ZenFone 4 billede af Vor Frelser Kirke

Begge kameraer tager dog rigtig gode billeder, og de er bygget ind i mobilen uden at forårsage en bule på bagsiden.

ASUS ZenFone 4 billede af havnen i København

Kameraet i ASUS ZenFone 4 har også en Pro-tilstand, hvor du kan styre mange flere indstillinger omkring dine optagelser som for eksempel lukkerhastighed, hvidbalance og ISO, og du kan gemme fotografierne i RAW-format.

ASUS ZenFone 4 kamera brugerflade

Kameraet, der i øvrigt også kan optage video i 4K, er absolut godkendt, så hvis du også er glad for at tage billeder med mobilen, skulle du tage at overveje ZenFone 4.

Læs også: Samsung Galaxy Note8 [TEST]: Galaksens bedste mobil

Frontkameraet er på 8 MP med en blændeåbning på F/2.0, og det fungerer også ganske udmærket, og er tillige udstyret med ASUS' SelfieMaster app, hvor du kan gøre dine selfier mere glamourøse og vælge mellem ti niveauer af forskønnelse til udglatning af rynker, justering af hudfarve og lignende.

ASUS ZenFone 4 SelfieMaster

Det er lidt fjollet efter min mening, men det vil måske appellere til nogen.

Konklusion

ASUS ZenFone 4 har generelt været en meget positiv oplevelse i testperioden.

Mobiltelefonen er lækkert designet, og den fungerer godt og hurtigt til de daglige mobil-gøremål.

Kameradelen er blandt de bedste, jeg har prøvet, og alene af den grund kunne ZenFone 4 godt være en mulighed for mig, når jeg om kort tid skal udskifte min iPhone SE.

I den forbindelse skal det nævnes, at der findes fem forskellige modeller af ASUS ZenFone 4, hvor den testede model uden tilnavn er den næstdyreste og kun overgås af ZenFone 4 Pro, der har fået skruet helt op for specifikationerne med en AMOLED skærm, 6 GB RAM og en Snapdragon 835 processor.

Nedefter følger så ZenFone 4 Selfie Pro, ZenFone 4 Max (ekstra stort batteri) og ZenFone 4 Live, hvor specifikationerne efterhånden bliver svagere i takt med, at prisen falder.

Alle ZenFone 4 modellerne har et display på 5,5 tommer.