Fra begyndelsen af juni måned lukker EDBPriser og bliver i stedet en del af PriceRunner. Læs mere »

Test: Alsidig business tablet

edbpriser.dk 25-10-2016 14:21

Lenovo ThinkPad X1 Tablet er henvendt til dem, som gerne vil have en god arbejdsmaskine, der samtidig kan fungere som en fin underholdningscentral – og så har den et par tricks oppe i ærmet, som vi ikke har set før.

Design

Vi har at gøre med en 12 tommer hybrid 2-i-1 tablet PC med en flot 2K opløst IPS skærm på 2160 x 1440 pixels og indbyggede stereohøjttalere med Dolby teknologi, der for sidstnævntes vedkommende er brugbare uden at være imponerende.

ThinkPad X1 Tablet udmærker sig først og fremmest ved at fungere både som en bærbar PC og som en tablet i kraft af sit aftagelige cover-tastatur, der i øvrigt følger med i pakken, hvilket ikke er tilfældet for dens direkte konkurrent, Microsofts Surface Pro 4, hvor et tastatur koster ekstra.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Tastaturet til X1 fastgør sig selv til tabletten ved hjælp af magneter, hvilket er uhyre praktisk i hverdagen, og det kan både ligge fladt ned på bordet og hæves i enden ind mod computeren, så du får en lidt bedre arbejdsstilling.

Læs også: Eksklusiv og kompakt business laptop – anmeldelse af HP EliteBook 1030

Tastatur-coveret er kun 5 millimeter tykt, men Lenovo har alligevel formået at lave et yderst velfungerende keyboard med behagelige taster og de for ThinkPad-serien så velkendte features: TrackPoint og trackpad, så du reelt set ikke har brug for at have en mus med i tasken.

Selve udseendet af ThinkPad X1 Tablet er helt fint bortset fra bagsiden af tabletten, der er decideret ufikst designet.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Som man kan se på billedet herover ligner bagsiden af tabletten noget, der ikke er beregnet til at blive vist frem, men da det er en tablet og ikke en bærbar PC, ser man ofte denne side, og det er altså ikke nydelse i denne anmelders øjne.

Den udskårne klap, man kan se på bagsiden, er fodstøtten, som X1 Tablet læner sig op af, når den står på bordet eller i skødet, og den fungerer ganske udmærket, med mindre du gerne vil have tabletten til at ligge lidt fladere ned mod bordet, for så bliver fodstøtten for slap og klasker sammen.

Men det er trods alt nemt at finde gode arbejds- og underholdningspositioner på både skrivebordet og i skødet, så fodstøtten er godkendt herfra.

Daglig brug

Lenovo ThinkPad X1 Tablet kommer med Windows 10 installeret, som jo er et glimrende styresystem til både mus/trackpad/TrackPoint og touch navigation, så der er rig mulighed for at udnytte alle muligheder med X1 Tablet.

Den model, vi har fået til test, er Lenovo ThinkPad X1 Tablet 20GH med en Core M7 processor, 8 GB RAM og 256 GB SSD installeret, og det er en konfiguration, der ikke lader noget tilbage at ønske i den daglige brug.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

X1 Tablet reagerer hurtigt og er generelt en god oplevelse både til arbejdsopgaver og underholdning, og den ganske lette kampvægt på blot 767 gram + tastatur cover gør X1 Tablet til en let følgesvend i tasken.

Batteritiden er angivet til at være 10 timer, men hvis du spiller eller lave andre tunge opgaver, kommer vi slet ikke derop og lander nærmere omkring de 6-7 timer, så den oplyste batteritid er nok mere baseret på lettere Office opgaver.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet kommer også med en Stylus Pro Pen, så du kan skrive og tegne direkte på skærmen i en lang række forskellige applikationer og programmer.

Personligt er det ikke noget, jeg har den store brug for, men ved test af pennen blev jeg glædeligt overrasket over, hvor præcis og effektiv både den og touchskærmen er til at opfange mine input, så der er absolut potentiale, hvis man altså har noget at bruge den til.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Det er desuden muligt at udvide sikkerheden på Lenovo ThinkPad X1 Tablet med forskellige værktøjer til kryptering og fjernadministration.

Udvid med moduler

Lenovo ThinkPad X1 Tablet har et trick oppe i ærmet, som vi vist ikke har set på andre tablet PC’er, da den kan udvide funktionaliteterne med udskiftelige moduler.

Ved at klikke bundstykket af tabletten kan man udstyre X1 med enten et såkaldt produktivitetsmodul, et modul med indbygget projektor samt et modul med 3D kamera, som dog ikke ser ud til at være kommet på det danske marked endnu.

Vi lånte produktivitetsmodulet med, som via et indbygget batteri giver op til 5 timers ekstra levetid og udstyrer Lenovo ThinkPad X1 Tablet med yderligere en USB 3.0 port, en fuld størrelse HDMI port og en OneLink+-port til docking.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Ekstra batteritid og yderligere funktioner er altid godt, men selve mekanismen til at skifte moduler er ikke just let og glidende, og man er lidt bange for at ødelægge noget, når man skal have modulet på plads.

Det kan godt være, at tanken bag er, at det skal sidde godt fast, men hvis man ofte vil skifte moduler eller tage dem af og på, kan man godt være lidt nervøs for holdbarheden.

Læs også: Test: 999 gram konvertibel luksus – anmeldelse af Lenovo Yoga 900S

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Projektormodulet har vi ikke haft til test, men det vil give X1 Tablet muligheden for at sende et 60 tommer billede op på væggen fra 2 meters afstand.

Prisen for projektormodulet er dog ganske pebret, da den bedste pris på EDBpriser lige nu er små 3.200 kroner, mens produktivitetsmodulet sælges for omkring 1.500 kroner.

Konklusion

Lenovo ThinkPad X1 Tablet er en velfungerende og alsidig løsning til den professionelle på farten, da man får rigtig mange muligheder med i købet med denne hybrid 2-i-1 PC, der fungerer lige godt som bærbar og tablet.

De udskiftelige moduler, den lækre skærm og en yderst fornuftig ydelse gør X1 Tablet til et behageligt bekendtskab langt hen ad vejen.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

De ganske få skønhedsfejl virker som bagateller i det samlede billede, men hvis du går op i design eller ikke mener, at du får brug for de udskiftelige moduler, kan du være lige så godt tjent med andre løsninger.

Prisen for en Lenovo ThinkPad X1 Tablet starter nemlig lige nu på 12.000 kroner, så det er en anseelig investering.

Det er i hvert fald tilrådeligt at kigge på konkurrenter som Microsoft Surface Pro 4 eller den noget billigere Lenovo Miix 700, før du beslutter dig.