Test: Rendyrket luksus Ultrabook

edbpriser.dk 07-10-49154 12:16

Betegnelsen Ultrabook dækker over en særlig kategori af bærbare computere, der lever op til en række krav, som chip-giganten Intel har udstukket.

Kravene til en Ultrabook er, at de skal være i en lille formfaktor, så de er nemme at transportere, men samtidig skal de have lang batteritid, bruge strømbesparende men kraftfulde (Intel) processorer, SSD drev og blive produceret i et unibody design, der tilsammen giver indtryk af en laptop, som oser af luksus.

Navnet Ultrabook er en sammentrækning af ordene "ultraportable" og "notebook", og det er kun computere, som lever op til disse krav, der får lov til at bruge betegnelsen af Intel.

Læs også: Test: Cool business hybrid - anmeldelse af Lenovo ThinkPad X1 Yoga

ASUS ZenBook 3

Her kommer ASUS ZenBook 3 ind i billedet, for den lever absolut op til alle disse krav, og mange forbinder da også lige præcis ASUS' ZenBooks /asus-zenbook.aspx med betegnelsen Ultrabook, selvom mange af de andre PC producenter også har gode bud i kategorien.

12,5 tommer velskåret luksus

ASUS ZenBook 3 er således en yderst veldesignet Ultrabook med sin kompakte størrelse på 29,6 x 19,1 x 1,2 cm og en beskeden vægt på 910 gram.

Den lånte version er min personlige favorit i Royal Blue, som er en meget mørk blå farve, der er accentueret af et logo og en smal streg rundt om kanten af skærmen i skinnende guld samt et bagbelyst tastatur med guldfarvede symboler - superflot. Den fås også i Rose Gold og Quartz Grey med de samme guld-detaljer.

ASUS ZenBook 3 farver

Oversiden af ASUS ZenBook 3 bærer det ikoniske spundne mønster, der er karakteristisk for ASUS' ZenBooks, og indtrykket af luksus understøttes også af det medfølgende forede bæreetui i læderkvalitet.

Hardwaren lever op til designet

Det ville naturligvis være noget af et antiklimaks, hvis hardwaren i så flot en laptop ikke levede op til det ydre, men det er gudskelov ikke tilfældet.

En Intel Core i7-7500U processor på 2,7 GHz sørger sammen med 16 GB RAM og en SSD på 512 GB, at ASUS ZenBook 3 føles kvik og levende med sin 64-bit Windows Home installation.

ASUS ZenBook 3

Et krævende program som Google Earth Pro kører flydende og formåede ikke at trætte maskinen, som det ellers sker på min lidt ældre HP EliteBook 850 bærbare derhjemme.

Full HD opløsningen på 12,5 tommer skærmen står også knivskarpt med flotte farver og god kontrast, og så er lydsiden overraskende god i ASUS ZenBook 3.

Takket være et samarbejde mellen ASUS' såkaldte Golden Ear afdeling og lydspecialisterne fra Harman Kardon er lyden fra de fire indbyggede højttalere i det ganske tynde chassis bestemt ikke tynd at høre på, og man skal faktisk skrue ganske højt op, før man begynder at kunne høre begrænsningerne.

ASUS ZenBook 3

God batteritid

Batteritiden på ASUS ZenBook 3 er opgivet til 9 timer, hvilket er lidt højt sat i forhold til det oplevede i testperioden, hvor vi landede mellem 7 og 8 timer ved almindeligt skrivearbejde og websurf.

Det er dog stadig en udmærket levetid mellem stoppene ved en stikkontakt, der i øvrigt ikke behøver at være så langvarige takket være hurtigopladnings-teknologi, som kan oplade batteriet til 60% på 49 minutter.

Kun en enkelt USB-C port

Opladningen foregår via en USB-C port, hvilket også er den eneste port på ASUS ZenBook 3 udover et stik til hovedtelefoner.

Det er måske lige i underkanten for de fleste brugere, så derfor har ASUS lagt en mini-dock med i kassen til computeren, som er en lille hub, der udvider port-kapaciteten med HDMI, USB 3.0 og USB-C.

Konklusion

Ulemperne er få på ASUS ZenBook 3 og tæller blandt andet en til tider kraftig blæser og en fejlplaceret power-knap, som sidder i øverste højre hjørne af tastaturet, hvor Delete-tasten plejer at befinde sig, og det kræver lige noget tilvænning ikke at lukke ned for computeren, når man bare skulle slette et æ.

Herudover er det venstre museklik på touchpladen lidt i udu på den lånte testmodel, men jeg tillader mig at antage, at den har været udsat for noget uhensigtsmæssigt i forbindelse med et tidligere udlån, og i øvrigt vil en defekt jo blive dækket af garantien.

ASUS ZenBook 3 farver

Det overordnede indtryk af ASUS ZenBook 3 er under alle omstændigheder rigtig godt, og den rammer en fin balance mellem den lille formfaktor og en fornuftig arbejdsplads med sit ganske gode tastatur i chiclet design.

Læs også: Test: Misundelsesværdig laptop - anmeldelse af HP Envy 13

Den lave vægt og de smalle dimensioner gør den også meget let at have med sig under armen eller i tasken, hvor den knap nok kan betegnes som en ekstra byrde.

Prisen på ASUS ZenBook 3 starter lige under de 12.000 kroner, og det er alt andet lige mange penge for en bærbar computer, men hvis du gerne vil have en af de lækreste Ultrabooks på markedet med potent hardware og deraf gode specifikationer, ja, så koster det altså.