UNIX fylder 50 år

Palle Vibe - 15-01-2020 11:54

I dag er UNIX at finde blandt verdens mest udbredte styresystemer. Men det hele startede egentlig med et simpelt grafisk computerspil på en mainframe

”It’s a UNIX. I know this!” udbryder den unge heltinde Lex Murphy i den første Jurassic Park-film fra 1993, da hun finder vej ind til dinosaurparkens kontrolrum. Her opdager hun, at parkens computerstyring er baseret på samme operativsystem, som hun kender fra sin spilcomputer derhjemme. Og det lykkes hende at få alle parkens løbske computersystemer til at køre normalt igen. Scenen vidner om dette amerikanske styresystems kolossale betydning i såvel privat sammenhæng som kommercielt og industrielt.

UNIX hører så absolut til mellem computerverdenens mest navnkundige operativprogrammer og har været en væsentlig faktor i udviklingen af internettet. Det var under UNIX, at de TCP/IP-protokoller, som får internettet til at fungere, blev udfærdiget. UNIX har også dannet grundlag for udviklingen af styresystemerne BSD, PC-DOS, MS-Windows, Windows NT, Linux, Mac OS X, iOS og Android.

Set fra et programmeringsmæssigt synspunkt er UNIX nem at have med at gøre, fordi stort set alt er udformet som enkeltfiler, der kan arbejde sammen om løsninger frem for at skulle lave store selvstændige programmer til hver mulig opgave. Og det er nok mere end noget andet kendetegnende for UNIX.


Læs mere...