USB-C vs. HDMI vs. DisplayPort [TEST]: Hvilken forbindelse er bedst?

Mette Eklund - 12-03-2019 11:38

DVI er stort set afgået ved døden. VGA-porte er kun et fjernt minde. Velkommen til 2019 og de moderne digitale videoforbindelsers tidsalder, hvor HDMI og DisplayPort hersker – sidstnævnte i form af dedikerede DisplayPort-stik og i kraft af en alternativ tilstand via det fikse lille USB-C-stik. Hvordan klarer disse moderne videointerface sig i forhold til hinanden? Betyder det noget, om man er gamer eller tamper sig vej gennem regneark? Lad kampen begynde

Med den konstante stigning i opløsning, farvedybde, dynamisk rækkevidde og refreshrates er det vigtigste mål for et digitalt skærm-interface båndbredde. Og den er noget af et bevægeligt mål. I dag bliver 2K-skærme med en refresh-rate på 144 Hz stadig mere populære.

I morgen bliver det 4K, og om få år er det 8K og masser af Hz. Det samme gælder interface. HDMI kom først frem i 2002 og understøttede dengang op til 3,96 Gb/sek. rå data, og den maksimale opløsning var 1920 x 1200 ved 60 Hz. I dag hedder HDMI-standarden i eksisterende enheder 2.0b. Den leverer 18 Gb/sek., og dens maksimum er 3840 x 2160 ved 60 Hz. HDMI 2.1 tager et kæmpespring til 48 Gb/sek., men den er endnu ikke nået frem til enhederne.

Situationen med DisplayPort er mere kompliceret. Version 1.4 er den seneste specifikation, man kan finde, og den muliggør en maksimal båndbredde på 32,4 Gb/sek. Nvidias GeForce 10-grafikchipsæt understøtter DP1.4, men den er ikke indført på alle kort. I nogle tilfælde kan man aktivere den med en firmwareopdatering. Der gælder tilsvarende usikkerheder for USB-C, som varierer i forhold til den bagvedliggende DisplayPort-implementering.


Læs mere...