USB fylder 20 år

edbpriser.dk 25-04-47845 02:46

Manden bag USB standarden hedder Ajay Bhatt, og han fortæller i et interview med PCWorld, at det var hans kones vedvarende problemer med at kunne printe simple ting fra hjemmets computer, som satte gang i en årelang proces med at få udviklet og defineret USB standarden.

Bhatt arbejder for Intel, og det var også herigennem, at han forsøgte at få en bred opbakning fra industrien til en billigere og bedre forbindelses-teknologi, der kunne sørge for problemfri kommunikation mellem computeren og dens forbundne enheder tilbage i begyndelsen af 90'erne.

Læs også: Looney Tunes USB sticks

Det viste sig dog at være meget svært, fordi forskellige firmaer arbejdede på deres egne teknologier som for eksempel Apple og deres FireWire, men til sidst lykkedes det for Bhatt og Intel at forme USB Implementers Forum sammen med firmaer som Microsoft, DEC, Nortel, Compaq, IBM og NEC.

USB sticks i PC

Alligevel fik USB en hård start på tilværelsen med kun ringe opbakning fra industrien - ikke mindst manglende support i Windows 95 - og det blev, ifølge Bhatt, først med Windows 98 Second Edition i 1999, at USB fik sit endelige gennembrud.

Her fulgte selv Apple med, og sendte i 1998 sine første iMac computere på markedet med USB porte ved siden af deres egne FireWire porte.

Hvorfor er det originale USB stik ikke vendbart?

Den vel nok mest udskældte del af USB stikket kan opsummeres i det meme, som du kan se øverst her på siden: Hvorfor skal man prøve at putte stikket i tre gange, før man rammer rigtigt? Eller hvorfor er det ikke blevet designet som et vendbart stik fra starten.

Penge, er det korte svar.

Ajay Bhatt fortæller, at de rent faktisk overvejede at designe stikket, så det kunne vendes begge veje, men det ville have krævet otte ledninger i stikket i stedet for fire og dermed fordyret produktionen, så den idé blev sløjfet igen.

USB Type-A og Type-C stik

Og her 20 år senere synes Bhatt også, at det var en fejl, men de var ikke sikre på, at folk dengang ville betale de ekstra penge.

Læs også: USB stick med indbygget WiFi

Så først nu har vi fået USB Type-C stikket, der kan vendes begge veje og måske kan være med til at give USB teknologien endnu 20 år på markedet.