Værd at vide om energimærkningen

edbpriser.dk 15-06-46106 12:20

Energimærkningen er indført af EU, og ser således ens ud i alle EU’s medlemslande. Tidligere gik skalaen fra A til G, hvor A markerede de mest energieffektive maskiner. I 2010 blev denne ordning dog lavet om for at følge med de stadigt mere energieffektive maskiner.

Mærkerne A+, A++ og A+++ blev indført til de mest energieffektive maskiner, og var på markedet december 2011. Online forhandlere skal oplyse de samme informationer, som fysiske forhandlere gør med energimærket, og vil typisk have energimærkets informationer under produktets specifikationer.

Samtlige energimærker giver information om det årlige energiforbrug i kilowatt timer (kWh/annum), og viser maskinens energimærke, for eksempel A+.

Køleskabe og lignende produkter


Her er vist energimærket til køleskab og lignende produkter.

Energimærket til køleskabe, frysere og lignende viser derudover fryser- og kølekapacitet i liter og støjniveau, som angives i decibel.

Her er de mest energieffektive køleskabe.

Vaskemaskiner


Energimærket til vaskemaskiner.

Energimærket til vaskemaskiner viser forbruget af vand i liter ved 220 årlige vaske, hvor mange kg tøj vaskemaskinen kan indeholde ved en normal 60o vask, hvor effektivt den centrifugerer på en skala fra A-G og lydniveauet under henholdsvis vask og centrifugering.

Her er det altså vigtigt ikke kun at kigge på, hvor meget strøm vaskemaskinen bruger, da de fleste vaskemaskiner efterhånden har fået strømforbruget langt ned. Vandforbruget kan derimod svinge meget, og kan hjælpe dig til at spare penge.

Du kan sagtens finde en forskel i årligt vandforbrug på 4000 liter, hvilket hvert år giver en forskel på 160 kroner på vandregningen. Det løber op, så vi har her samlet de vaskemaskiner, der både har et lavt strøm- og vandforbrug.

Opvaskemaskiner


Dette mærke gives til opvaskemaskiner.

Ved opvaskemaskiner oplyses det årlige forbrug af vand i liter, hvor effektiv tørringen er på en skala fra A-G, hvor mange kuverter den kan indeholde og støjniveauet. Her er det også vigtigt at holde øje med vandforbruget.

Her er de mest energi- og vandsparende opvaskemaskiner.

Tørretumblere


Dette er energimærket til tørretumblere solgt i EU.

Når det gælder tørretumblere, viser mærket hvor lang tid et standard tørringsprogram tager i minutter, kapacitet i kg, støjniveau, og hvor effektivt den tørrer.

Mærket vist her er til en kondensationstørretumbler, da det klart er den mest udbredte slags tørretumbler. Mærket til en ventileret tørretumbler er næsten identisk, men viser ikke tørreeffektiviteten.

Her er vores liste over de mest energieffektive tørretumblere.

Til september 2014 bliver energimærkningen til støvsugere desuden indfaset, så vi også her kan være sikre på ikke at købe en energisluger.