Vask tøjet rent med koldt vand

edbpriser.dk 20-11-46010 16:13

Der skal varmt vand og masser af vaskepulver til, før tøjet bliver ordentligt rent i vaskemaskinen, og sådan er det bare. Men passer det nu virkelig også?

Mange tænker ikke på miljøet, når de vasker

Der er faktisk masser af energi at spare ved at vaske på den rigtige måde. En undersøgelse af 1050 danskere mellem 18 og 80 år, som analyseinstituttet Cint har lavet for Samsung, viser, at hele 41% af danskerne svarer nej til, om miljøet påvirker vaskevanerne. 28% tænker endda aldrig over, hvor meget energi en vask kræver.

Ifølge Michael René, hygiejneekspert og lektor på Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på professionshøjskolen Metropol, tyder resultaterne på, at danskerne ikke tænker særligt over, hvordan de vasker.

Læs også: Fra beskidt til rent på bare 12 minutter

”Men man kan faktisk spare både penge og tænke miljørigtigt ved at skrue ned for varmegraderne, følge vaskeanvisningerne i tøjet og reducere mængden af sæbe, når man vasker,” fortæller Michael René.

Rent tøj med koldt vand

Det er i virkeligheden ikke nødvendigt med varmt vand og en ordentlig mængde vaskepulver, da pletter på almindeligt beskidt tøj sagtens kan fjernes med koldt vand, hvis man bruger den rette teknik.

”Med hjælp af de nye vasketeknologier, som mange nye maskiner er udstyret med – f.eks. Samsungs Eco Bubble – kan brugen af vaskemiddel optimeres, og man behøver ikke anvende særligt store mængder af det.” siger Lars Jespersen, salgsansvarlig for hvidevarer hos Samsung Danmark.

Hygiejneeksperten Michael René gør da også opmærksom på, at det både er vaskemaskine og opvaskepulver, der bestemmer, hvor koldt og miljørigtigt man kan vaske.

Med koldtvandsvaskepulver og nye teknologier kan man vaske med temperaturer mellem 20-40 grader, og stadig være sikker på, at tøjet bliver helt rent.

Vaskemaskiner fra Samsung er da heller ikke de eneste med særlige programmer til koldt vask, da mange vaskemaskiner fra næsten alle mærker i dag har en sådan teknologi.

Energirigtige købere

Selvom det halter i det daglige, så er der dog stadig rigtig mange danskere, det tænker over energiklassen, når de køber nye hvidevarer.

Faktisk er det hele 91% af os, der synes, at energiklassen er vigtig. Den bedste energiklasse er A+++.