Vedligehold dine hårde hvidevarer og spar penge

edbpriser.dk 19-02-2014 10:08

Tørretumbler, vaske- og opvaskemaskine, køleskab og fryser. De fleste mennesker har en del hårde hvidevarer i huset, hvilket også betyder, at der er meget vedligeholdelsesarbejde at gøre. Selvom mange godt ved, at det er vigtigt, er det ikke altid, at det lige bliver gjort.

Men bruger du bare en smule tid på vedligeholdelsen af dine hårde hvidevarer, kan du spare både tid og penge. Alt afhængig af hvor mange og gamle hvidevarer du har, kan du nemlig spare op til 500 kroner om året, hvilket kan blive til en del penge. Genneimageclouditslevealderen for et husholdningsapparat er nemlig på omkring 10 år.

Hav styr på fryseren og køleskabet

Et nyt køle-fryseskab afrimer sig selv, men det er der mange ældre modeller, der ikke gør. Hvis din fryser ikke afrimer sig selv, skal det afrimes 4 gange om året for at sikre, at det ikke bruger unødvendigt meget strøm. Der bør ikke være mere end 5 mm rim.


Det er vigtigt at vedligeholde dine hårde hvidevarer, hvis de skal blive ved med at være i god stand

Det kan også betale sig at holde øje med tætningslisten på køleskabet og fryseren. Hvis den er utæt, skal den skiftes, da der ellers bruges meget energi på at kompensere for utætheden.

Læs også: Så ofte skal din fryser rengøres

Både køleskabet og fryseren har desuden godt af at blive støvet af bagpå en gang imellem.

Vask og tørring

Når vaskemaskinen skal til reparation, skyldes det omkring 95% af tiden, at varmepumpen er gået i stykker grundet manglende afkalkning. Det betyder, at vaskemaskinen i en periode ikke har vasket optimalt, og at man må betale i dyre domme for at få den repareret.

Det samme gælder for opvaskemaskinen, og begge maskiner skal bruge mere energi til at opvarme et tilkalket varmelegeme.

Læs også: Her er en billig og effektiv måde at forny dit køkken

Afkalkningen i vaskemaskinen klares nemmest ved at aflæse vandets hårdhedsgrad på kommunens hjemmeside og konsekvent bruge den anbefalede mængde vaskemiddel i forhold til dette. Vaskemiddel indeholder nemlig et enzym, der klarer afkalkningen.

Alternativt kan man bruge en afkalkningstablet eller vaske ved en høj temperatur en gang om måneden.

Tørretumblerens fnugfilter skal renses efter hver tørring, og aftræksslangen skal en gang imellem tjekkes for fnug. Har du en kondenstørretumbler, skal du desuden rense kondensatoren mindst 3-4 gange om året.

Hvis du sørger for alt det ovenstående, holder du elregningen på et minimum, og kan beholde dine hvidevarer så længe som muligt.