Fra begyndelsen af juni måned lukker EDBPriser og bliver i stedet en del af PriceRunner. Læs mere »

Verdens 10 bedste instruktører

edbpriser.dk 14-03-2012 09:53

I anledningen af den danske premiere på filmen "Hugo", som er instrueret af Martin Scorsese, satte LOVEFiLM sig for at finde den mest populære instruktør blandt danskerne, og her fik Steven Spielberg en meget klar førsteplads. Danskerne har til gengæld ikke meget til overs for vores egen Lars Von Trier, som kun lige bliver stemt ind på 10. pladsen. 

Scorseses Oscar vinder
I morgen får "Hugo" dansk premiere. Filmen blev anerkendt med hele 11 nomineringer og løb med fem priser ved dette års Oscar-uddeling. Filmen handler om den forældreløse dreng, Hugo, der bor på en banegård i 1930’ernes Paris.

Filmen er instrueret af ingen ringere end Martin Scorsese, som af mange bliver betegnet som verdens bedste instruktør med film som "Mean Streets" (1973), "Taxi Driver" (1976), "Goodfellas" (1990) og "The Departed" (2006) i bagagen. I den anledning har LOVEFiLM spurgt de danske filmelskere om, hvilken instruktør, der er den bedste gennem tiderne.

Spielberg en sikker vinder
Danskerne er ikke i tvivl. Steven Spielberg er stensikkert den bedste instruktør. Han får hele 32% af stemmerne i undersøgelsen. Steven Spielberg har da også lavet kæmpe succeser som "E.T." (1982), "Indiana Jones" (1981, 1984, 1989, 2008), "Jurassic Park" (1993) og for nyligt "Tintin" (2011).

Andenpladsen indtages af Quentin Tarentino med 14% af stemmerne, mens Coen-brødrene får 10% og dermed indtager tredjepladsen.

LOVEFiLM har spurgt filmekspert Kasper Liisberg om, hvorfor lige netop Steven Spielberg er så populær blandt danskerne. En af forklaringer er bl.a., at: ”Steven Spielberg er Mr. Mainstream. Han er manden, der har lavet alle de store film, og det har han været lige siden "Jaws" og "E.T", hvor han for alvor slog igennem. Han er underholdningens mester, og vi elsker ham for det.”

Om Martin Scorsese og hans nye film "Hugo" siger Kasper Liisberg: ”Scorsese er number one i USA. Herhjemme er han nok mest kendt for sine gangsterfilm, så der er nok nogen, der bliver lidt skuffede, når de ser hans nye film. De vil nok undre sig lidt over, hvor gangsterne og Robert De Niro bliver af.”

Hvad med Lars von Trier?
Undersøgelsen viser også, at danskerne ikke regner Lars Von Trier for meget blandt de helt store instruktører og han indtager en sølle 10. plads med 3 % af stemmerne. Ira Gladnikoff, Nordisk direktør i LOVEFiLM, forklarer:  ”Lars Von Triers film er smalle og eksperimenterende og har slet ikke samme brede appel som fx Steven Spielbergs eller Quentin Tarentinos film, hvilket vores undersøgelse også afspejler.”


Steven Spielberg på optagelserne til hhv. "Jaws" og "War Horse"

De 10 bedste instruktører

1. Steven Spielberg – 32%
Steven Spielberg er født den 18. december 1946 og er både filminstruktør, manuskriptforfatter og producer. Hans film har indtjent over 8 milliarder dollars og han er den instruktør, som har indtjent flest penge nogensinde.

2. Quentin Tarentino – 14%
Quentin Tarentino har stået bag kultfilm som "Pulp Fiction", "Kill Bill" og "Inglourious Basterds”, der er blevet anerkendt med et utal af Oscar-nomineringer. 

3. Joel & Ethan Coen – 10%
Brødrene Coen bliver af mange betegnet som nogle af branchens mest originale filmskabere med film som "The Big Lebowski" og "No Country for Old Men".

4. Martin Scorsese – 10%
Martin Scorsese var et medlem af de såkaldte "movie brats" i 1970'erne sammen med Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas og Brian De Palma, som introducerede ham for Robert De Niro, og de to blev gode venner og arbejdede sammen på mange projekter.

5. Stanley Kubrick – 8%
Den amerikanske filminstruktør var især rost for sin tekniske perfektion, dybde og intellektuelle symbolisme. Stanley Kubrick var kendt for sin perfektionisme og hver scene var planlagt ned i mindste detalje. Han har lavet klassikere som "Rumrejsen år 2001", "A Clockwork Orange" og "Ondskabens Hotel".

6. Christopher Nolan – 7%
Britiske Christopher Nolan har lavet film som "Memento", "Batman Begins", "The Dark Knight" og "Inception", som alle har høstet massive roser. 

7. Alfred Hitchcock – 7%
Engelske Alfred Hitchcock arbejdede sig op fra bunden af branchen. Han startede som mellemteksttegner, klipper, instruktørassistent, hvor han lærte mange tekniske og narrative aspekter. Blandt hans mest kendte film hører "39 trin", "Psycho", "Skjulte øjne", "Menneskejagt", "Rebecca" og "En kvinde skygges".

8. Francis Ford Coppola – 5%
Francis Ford Coppola er en femdobbelt Oscarbelønnet amerikansk instruktør, der har opnået sin berømmelse fra film som "Godfather-trilogien" og "Dommedag nu".

9. Pedro Almodovar – 3%
Pedro Almodovar er den mest succesfulde spanske filminstruktør i sin generation. Han bruger elementer fra popkulturen, populære sange, humor og stærke farver og har lavet film som "Alt om min mor", "Volver" og "Huden jeg bor i". 

10. Lars Von Trier – 3%
Det eneste danske islæt på listen er verdensberømte, men kontroversielle Lars Von Trier. Blandt Lars Von Triers mest kendte værker finder vi "Breaking the Waves", "Dogville", "Antichrist" og "Melancholia".

Kilde: www.lovefilm.dk