Windows 8 er den billige PC's nye bedste ven

edbpriser.dk 21-01-44828 11:46

At vælge sin nye PC fra den nederste prishylde, er ikke altid en god idé, og specielt ikke hvis du er den utålmodige type. Vi har lavet adskillige tests af billige computere på DinSide.no, og det er yderst sjældent, at vi er blevet positivt overrasket over ydelsen.

Dette skyldes imidlertid ikke kun, at hardwaren sjældent er af den stærke slags, men i lige så høj grad måden producenten har konfigureret Windows på.

Det er desværre en kendsgerning, at PC'er ofte fyldes med software fra tredjeparter, og ofte kan det betragtes som reklame (læs: Prøveversioner med gentagne opfordringer til at købe). Det er med til at holde prisen nede men kan i mange tilfælde påvirke ydelsen negativt.

Bedre med "ren" Windows
Derfor har vi mange gange anbefalet at afinstallere programmer, som du ikke behøver, og specielt programmer der kører i baggrunden og stjæler hukommelse og processorkraft. Og hvis du har adgang til Windows-installationsmediet, er det allerbedste ofte at installere operativsystemet på ny og så kun installere præcis det, du har brug for.

Og det var netop, hvad vi ønskede at gøre med Toshiba Satellite C850, der er en af de billigste bærbare på EDBpriser med en prislap lige omkring de 2.500 kr. Træg opstart og vedvarende forsinkelser på input fra brugeren samt problemer med afspilning af højopløst video, var nogle af ankepunkterne i testen.

Derfor ønskede vi at fjerne alt og installere Windows 8 på computeren. Hvordan det gik, kan du læse mere om her (på norsk):

Installation af Windows 8 på en billig PC

Hvad med ydelsen?
Som vi antydede efter installationen, var der store forbedringer at spore allerede i opstarten, efter at Windows 8 var installeret og færdig konfigureret.

Opstartstiden blev nemlig reduceret fra ca. 60 sekunder til 29 sekunder - altså en halvering.

Nu skyldes dette ikke kun den "rene" Windows installation, men også at Windows 8 er optimeret i forhold til Windows 7 på dette punkt.

Passmark PerformanceTest 7 siger følgende om ydelsen før og efter opgraderingen:

Passmark PerformanceTest 7

Ydelsen er i praksis identisk ifølge de statistiske tests. Men som vi ved fra så mange andre situationer, er der ofte langt mellem teori og praksis. For det er helt sikkert, at maskinen reagerer væsentligt hurtigere på snart sagt alle inputs, programmer starter hurtigere, vi skifter hurtigere mellem forskellige programmer, og opgaver løses smidigere.

Og højopløste videoer afvikles glattere
Ved hjælp af VLC 2.0 kunne vi helt fint afspille højopløst materiale. DivX HD 1080P blev afspillet uden problemer med omkring 35% processorbelastning.

Også H.264-materiale (MKV og MP4) i 1080P kørte for det meste godt med en belastning på omkring 75%, men her oplevede vi små hak i afspilningen i enkelte tilfælde, specielt hvis der foregik andre ting på computeren samtidig som for eksempel beskeder fra Messenger, Facebook osv.

720 forløb fint i alle tilfælde, og YouTube-videoer i Flash HD kræver heller ikke meget af maskinen:

YouTube-videoer i Flash HD kører fint

Godt flow på Modern UI
Windows 8 apps, som udnytter det nye Modern UI, flyder også vældig godt. Det er fordi, disse er lavet til at kunne køre på endnu svagere ARM-arkitektur.

Det er desuden ventet, at mange klassiske Windows programmer lidt efter lidt vil dukke op i Modern UI versioner.

Pinball FX er et Windows 8-spil med 3D-effekter som kører fint
Pinball FX er et Windows 8-spil med 3D-effekter som kører fint.

Væsentlig bedre batteritid
Og batteritiden? Ved kontinuerlig afspilning af samme HD-videoklip om og om igen ved hjælp af Windows Media Player, holdt batteriet i 2 timer og 35 minutter i Windows 7.

I Windows 8 holdt batteriet i 227 minutter. Det er 3 timer og 47 minutter! Væsentlig bedre batteritid efter opgraderingen altså.

Noget af årsagen skyldes måden, hvorpå Microsoft har optimeret Windows 8. Det kan du læse mere om her (på norsk): Er Windows 8 hurtigere?

Men er alt bare fryd og gammen?
Selv om Toshiba Satellite C850 opleves meget mere responsiv, efter vi formaterede harddisken og installerede Windows 8 på den, er det fortsat en maskine med begrænset ydelse.

Det mærker man specielt i processorkrævende operationer som for eksempelpakning og udpakning af ZIP-filer, installation af programmer, opdatering af operativsystemet og lignende lidt mere krævende opgaver. Det mærkes dog mest, hvis du er godt vant fra tidligere.

Men til enkelt og ikke for krævende arbejde kører PC'en bare bedre, efter den har fået Windows 8, hvilket sandsynligvis ville have givet den bærbare en ekstra stjerne i en ny test.


Denne artikel blev oprindelig bragt på DinSide.no